REPUBLIKA SRPSKA

Prijedor: Bez mjesta u vrtiću ostat će najmanje 50 djece

Vrtić „Radost“ ima pet objekata u Prijedoru, Kozarcu i Omarskoj

M. ZGONJANIN

23.5.2018

Gordana Jekić, direktorica Javne ustanove Dječiji vrtić „Radost“  iz Prijedora, kaže da će ove godine nakon konkursa koji će biti raspisan krajem ove sedmice primiti stotinjak mališana.

Liste čekanja

Ova ustanova, osim centralnog, ima još pet vrtića u gradskim naseljima Pećani i Urije te u Kozarcu i Omarskoj.

- Svake godine 50 djece ostane neupisano. No, grupe u vrtićima su preopterećene, što znači da bi, ukoliko bismo ih rasteretili, još 50 mališana ostalo bi bez svog mjesta. Sada u tri vrtića u gradu imamo slobodna 82 mjesta, a najviše u centralnom vrtiću, 53 - pojašnjava Jekić i dodaje da vrtići u Kozarcu i Omarskoj imaju princip internih konkursa.

Prednost za upis u vrtić dobit će roditelji koji su na takozvanim listama čekanja, oni koji već imaju dijete u vrtiću pa sad žele upisati drugo, potom samohrani roditelji...

- Dok ispoštujemo ove prioritete te liste čekanja i djecu korisnika, dešava se da već popunimo kapacitete - kaže Jekić.

Dodaje da roditelji između baka i deka servisa i vrtića biraju uglavnom ovo drugo.

- Nije mi jasno zašto velik broj roditelja izbjegava da djecu ostavi na čuvanje kod baka i djedova. Kao da će ta ljubav pokvariti dijete. Lično smatram da nisu u pravu, jer ljubav nikad ništa nije pokvarila. Pogotovo ne u jasličkom uzrastu, kada je, prema meni, idealno da, kad se to može, dijete bude u svojoj kući, gdje će se pratiti njegov bioritam, kada ustaje, jede, kada spava... - kaže Jekić.

Cijena smještaja

U vrtićima u Prijedoru trenutno boravi 450 mališana. Cijena smještaja se nije mijenjala posljednjih nekoliko godina i mjesečno iznosi 150 maraka.   

 Bolesti i navikavanje

Jekić ističe da bi se određeni broj mjesta trebao osloboditi tokom septembra ili oktobra.

- U tom periodu bude ispisan jedan broj djece, neka zbog bolesti, a druga zbog nemogućnosti da se naviknu na vrtić. Tad upisujemo onu s liste čekanja koja su najduže kod jasličkog uzrasta - kaže Jekić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.