BANJA LUKA

Za obnovu stepenica odobren novac, a spomenik na Šehitlucima još čeka

E. SKOKIĆ

24.5.2018


Iako je spomenik na banjalučkim Šehitlucima proglašen nacionalnim spomenikom prije pet godina, on je i dalje u veoma lošem stanju. Sanacija pristupnih stepenica kod spomenika počet će ove sedmice, a radovi bi trebali biti završeni do 27. jula, kada se obilježava Dan ustanka protiv fašizma. Vrijednost radova iznosi oko 45.000 KM. 

 Trošak Grada

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Banja Luka Dragomir Keserović rekao je da je tokom vremena došlo do oštećenja na spomeniku, ali i na pristupnim stepenicama.

- Spomenik palim Krajišnicima nalazi se na spisku spomenika od interesa za RS i BiH i njegovu obnovu mora odobriti Vlada RS, a potrebna su i velika sredstva da bi se to ostvarilo. Odlučili smo da obnovimo pristupne stepenice o trošku Grada kako bi se omogućio nesmetan pristup spomeniku prilikom obilježavanja važnih istorijskih datuma - rekao je Keserović.

Naglašava da su sredstva za obnovu stepenica izdvojena iz gradskog budžeta odnosno iz granta za održavanje spomenika i spomen-obilježja.

Građani okupljeni oko „Rekreativne zona“ godinama upozoravaju na ozbiljnost i opasnost penjanja na spomenik na Šehitlucima. Mnogo je onih koji se penju na spomenik s čijeg se vrha pruža jedan od najljepših pogleda na Banju Luku.

Kvalitetan kamen

- U izgradnji spomenika korišten je dobar i kvalitetan kamen, ali ne za ova područja s niskom temperaturom i velikom vlagom – rekao je Tihomir Dakić iz „Rekreativne zone“.

 Autor Augustinčić 

Spomenik je djelo akademskog vajara Antuna Augustinčića i podignut je u znak sjećanja na nekoliko hiljada krajiških boraca koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Svečano je otvoren na Dan ustanka naroda BiH 27. jula 1961. godine, iako je odluka o podizanju ovog spomenika donesena još 1953. godine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.