PRIJEDOR

Štićenici sami uzgajaju sve što je potrebno za kuhinju doma

Pogon za proizvodnju šampinjona prije dvije godine donirala japanska vlada

M. ZGONJANIN

23.5.2018

Štićenici Doma za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju u Čirkin Polju kod Prijedora imaju mini pogon za proizvodnju šampinjona, dva oveća plastenika i parcelu na kojoj uzgajaju sve vrste povrća...

Četiri ciklusa

Između je voćnjak, a u blizini mini pekara iz koje svakodnevno izlazi 300 vrućih vekni hljeba. Sve ide za potrebe kuhinje doma, a ono što preostane u mini hladnjaču kapaciteta oko pet tona.

Rajko Drinić, direktor ovog doma, pojašnjava da im je pogon za proizvodnju šampinjona prije dvije godine donirala japanska vlada.  Do sad su u četiri ciklusa ubrali oko šest tona kvalitetnih gljiva.

- Na ovim poslovima u radnookupacionoj terapiji angažovano je između šest do osam korisnika zajedno sa stručnim osobljem. Štićenici rade prema svojim mogućnostima i potrebama. Najviše posla ima za vrijeme berbe i kad se vreće slažu na police - kaže Drinić.

Viškova nema, jer je proizvodnja isključivo prilagođena potrebama doma.

- Zato su i određena četiri ciklusa, mada ih je realno moglo biti i više - kaže Drinić.

Dom za mušku djecu i omladinu u Čirkin Polju vjerovatno je jedina ustanova ovakvog tipa u BiH koja funkcionira na ovom principu, što, prema Drinićevim riječima, ima dvostruke efekte, angažiranje korisnika i svojevrsne uštede.

Potrebe kuhinje

Na ovećoj parceli u blizini stambenih objekata doma posađeno je 230 kilograma luka i više od 250 kilograma sjemenskog krompira, a u plastenicima su krastavci.

- I to je sve samo za potrebe naše kuhinje - kaže Predrag Gnjatović, jedan od stručnih saradnika doma.    


193 stanara

U domu trenutno borave 193 štićenika iz BiH, Crne Gore i Hrvatske. Za šest štićenika, državljana Hrvatske, posljednjih 15-ak godina  niko ne plaća boravak.


- Pokušavali smo dva puta da to riješimo preko nadležnih ministarstava. No, nismo dobili neke pozitivne odgovore, tako da je taj problem još neriješen. Ali smo ih ostavili u domu. Imaju sve uvjete kao i drugi korisnici. Oni su naši, „domski“ ljudi - kaže Drinić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.