HOBI

Nesuđena učiteljica napravila malu plantažu sa 500 ruža

Miladinović ruže uzgaja već deset godina

P.MUCOVIĆ

27.5.2018

U trebinjskom naselju Dživar živi Ljubica Miladinović, koja u svom vrtu ima više od 500 sadnica ruža raznih boja, koje u maju, mjesecu ruža, šire opojni miris.  

Dosta zemlje

Ljubica, koja je po struci prosvjetni radnik, ali radi u administraciji Bolnice Trebinje, kaže da se više od deset godina bavi uzgojem ruža, koje joj, osim što su lijep hobi, donose i dobru dopunu kućnog budžeta.

- Došla sam na ideju da uzgajam ruže kad sam se uselila u novu kuću. Oko kuće sam imala dosta zemlje, na koju sam zasadila prve ruže i tako je krenulo. Ova biljka vas nagrađuje cvjetovima najmanje šest mjeseci godišnje - kaže Ljubica.

Dodaje da je na početku imala samo nekoliko ruža da bi, onda, zasadila plantažu, koju svake godine proširuje.

- U prvom dijelu plantaže zasadila sam stotinjak ruža da bih svake godine dodavala nekoliko desetina tako da sada na plantaži ima više od 500 sadnica. Većinom su to ruže za profesionalni uzgoj, iako i tu ima različitih vrsta i sorti, mirisnih do manje mirisnih, različitih boja i različitih trajnosti - objašnjava Ljubica.

Ona svoje ruže nudi na trebinjskim ulicama, a kaže da je, u suštini, zadovoljna prodajom.


Trebinjci imaju naviku da kupuju cvijeće

 Ukras za mladence

- Ljudi ovdje, u Trebinju, dosta kupuju cvijeće, ne u velikim količinama, ali uzimaju. Neko kupuje za kuću, drugi za poklon, a treći za groblje. Ponekad imam narudžbu da ukrasim neki automobil za mladence ili da napravim cvjetne aranžmane za stolove za svadbu, rođendan ili neku svečanu priliku – govori Ljubica.

Isprobane sorte

Osim uzgojem ruža i prodajom rezanih cvjetova, Ljubica se bavi i prodajom sadnica ruža.

- Sadnice nabavljam isključivo iz inozemstva. Trudim se da to budu dobre, isprobane sorte, da bih mogla ljudima da objasnim o čemu se radi i kako da ih uzgajaju. Imam pokrivke, patuljaste, grmolike, mnogocvjetnice, čajevke, ali i penjačice - ističe Ljubica.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.