REPUBLIKA SRPSKA

Nezaposlene s biroa prekvalificirati u ugostitelje

Konobari mahom odlaze na rad u inozemstvo

P.MUCOVIĆ

31.5.2018


Gradska uprava Trebinja raspisala je javni poziv koji je otvoren do 8. juna, za vlasnike ugostiteljskih objekata i turističkih agencija kojima je ponudila finansijsku podršku ukoliko angažiraju nezaposlene osobe na probni rad u trajanju od četiri mjeseca radi obuke. 

Prema riječima Radenka Draškovića, načelnika Odjeljenja za privredu Grada Trebinja, Gradska uprava se na ovu mjeru odlučila zbog deficita radne snage ugostiteljske struke, odnosno konobara, kuhara, slastičara, s obzirom na to da u posljednje vrijeme mladi ovog stručnog profila odlaze da rade mahom na Hrvatsko primorje.

- Prepoznajući taj problem, intervenisali smo ovim projektom i isplaćivat ćemo poslodavcima koji angažuju ljude s biroa doprinose na platu, bez obzira u kom iznosu ona bila - pojašnjava Drašković.

Dodaje da su ciljna grupa ovog projekta nezaposlena lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, filijala Trebinje, sa najmanje završenim trećim stepenom obrazovanja, starosne dobi od 18 do 24 godine.

Drašković je najavio da je u okviru Centra srednjih škola planirano otvaranje i opremanje ugostiteljskog objekta, u kojem će se i praktično osposobljavati srednjoškolci koji pohađaju ugostiteljsku školu.

- Tu će moći da bude obavljana prekvalifikacija i dokvalifikacija za ova zanimanja – kaže Drašković.

Povećati plaće 

- Nadamo se da će se pojaviti i pozitivan efekat. Odnosno nadamo se da će poslodavci iz oblasti ugostiteljstva povećati plate svojim radnicima, a s obzirom da postoji odliv ovakve radne snage - zaključio je Drašković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.