BANJA LUKA

Spomen-kutija Safikadi dobit će svoje mjesto na tvrđavi Kastel

Digitalna spomen-kutija: Projekt trajao tri mjeseca

G. DAKIĆ

5.6.2018

Digitalna spomen-kutija u čast Safikade, junakinje najpoznatije banjalučke legende, predstavljena je prije nekoliko dana u prostorijama “Robokidsa”. Riječ je o projektu ljubavi i pomirenja koji predstavlja poklon Banjoj Luci i njenoj historiji.

Ljubavna legenda

- Svaki grad ima svoju ljubavnu legendu, a za Banju Luku je to Safikada. O njoj se malo govori i malo se zna o cijeloj priči. Uglavnom mladi parovi pale svijeće na njenom grobu za Dan zaljubljenih i to je sve. Mi smo poželjeli da nekako oživimo legendu o Safikadi i njenoj tragičnoj ljubavi - izjavila je Željka Gajić, portparol “Robokidsa”.

Ljubavnu priču o Safikadi na jedinstven i savremen način oživjelo je 40 mladih ljudi iz Banje Luke i Mostara. Svi oni koji žele da saznaju nešto više o Safikadinoj ljubavi, moći će da posjete internet-stranicu ove kompanije, da napišu svoju poruku i jednim klikom upale digitalnu svijeću. Nakon što se svijeća upali, korisnici dobivaju fotografiju sa svojom porukom, koju potom mogu dijeliti na društvenim mrežama.

Tri mjeseca

- Banju Luku posjećuje mnogo turista iz različitih regiona i grad na Vrbasu mora imati nešto po čemu će turisti zapamtiti svoj boravak. To je i ova aplikacija – istaknula je Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije Banje Luka.

Projekt “Safikada Hackathon” trajao je tri mjeseca, a realiziran je uz pomoć EXIT centra iz Banje Luke, Centra za tehničku kulturu iz Mostara i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Spomen-kutija Safikada nalazit će se na tvrđavi Kastel.

 Izuzetna priča 

Priča o ljubavi muslimanske djevojke i austrougarskog vojnika, koja je doživjela tragičan kraj, ostavila je utisak i na Čarlsa Blejka (Charles Blake) iz Ambasade SAD u BiH, koja je finansirala projekt.

- Čitao sam o Safikadi na internetu, ovo je jedna izuzetna priča. Posebno mi je draga, jer na neki način odražava priču mene i moje supruge – iskren je Blejk.

Safikadin odlazak

Safikada se zaljubila u vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel. Ljubav je bila uzajamna. Jednog dana, stigla je vijest da vojnik kojeg je Safikada toliko voljela, odlazi na daleki front. Safikada je teško podnijela odlazak voljenog. Ubrzo nakon njegovog odlaska dobila je vijest da je njen voljeni izgubio život na Dalekom istoku te je u najljepšem svadbenom ruhu pohitala pred top na tvrđavi Kastel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.