REPUBLIKA SRPSKA

Panevropski univerzitet u Banjoj Luci i Specijalna olimpijada BiH organizirali sportsku manifestaciju ''Dani inkluzivnog sporta na Apeironu''

Avaz.ba

5.6.2018

Panevropski univerzitet ''Apeiron'' Banja Luka i Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine 5. juna organizirali su sportsku manifestaciju ''Dani inkluzivnog sporta na Apeironu''.

Na inkluzivnom takmičenju u košarci, fudbalu, stonom tenisu učestvovali su učenici JU Centar ''Sunce'' Prijedor, Zavod Bakovići, Zavod Drin, Sportski savez Mostara, Medicinski fakultet Tuzla, kao i učenici SŠC ''Gemit-Apeiron'' i studenti Fakulteta sportskih i zdravstvenih nauka Univerziteta ''Apeiron''. Obavljena su i antropometrijska mjerenja i testiranje motoričkih sposobnosti učesnika. Osim ovih takmičarskih aktivnosti, u programu ''Mladi sportaši'' organizirani su treninzi za djecu obdaništa ''Marija Mažar'', gdje su djeca pokazivala svoje vještine, savladavajući različite vježbe koordinacije, brizne, snalažljivosti, skokova itd.

Volontersku podršku dali su studenti, nastavnici i saradnici Univerziteta ''Apeiron'', a događaju je 4. juna prethodio seminar ''Sportski trening osoba sa invaliditetom'', kao edukacija direktnih učesnika – trenera u sportu osoba sa poteškoćama.

- Nastojali smo ukazati i na neophodnost edukacije stručnih kadrova za rad s osobama s invaliditetom. Naši studenti su danas bili volonteri, i na taj način stječu neophodno iskustvo da nakon studija hrabro preuzmu zvanje profesora fizičkog vaspitanja - rekla je doc. dr. Kada Delić-Selimović, nastavnica na Fakultetu sportskih nauka i direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Prof. dr. Velibor Srdić, dekan Fakulteta sportskih nauka, naglasio je da je cilj manifestacije aktivnije i šire uključivanje društvene, naučne i stručne javnosti u poboljšanje kvaliteta života osoba sa poteškoćama u razvoju.

Mališani iz Javne ustanove "Sunce" iz Prijedora Martina, Srđan i Denis, nisu krili oduševljenje što su imali priliku učestvovati, takmičiti se i družiti.

- Igram se i srećan sam što sam ovdje. Bio sam i prošle godine na istom ovom događaju, uživao sa svojim starim i novim drugarima - kazao je osmogodišnji Denis.

Dan inkluzivnog sporta rezultat je uspješne realizacije projekta Specijalne olimpijade BiH, Fakulteta sportskih nauka Panevropskog univerziteta ''Apeiron'' Banja Luka i UNICEF-a.

- Djeca sa umanjenim sposobnostima u sportskim aktivnostima mogu da učestvuju ravnopravno i imaju isto mjesto u društvu kao i ostali. Svrha nije bila pokazati ko je bolji, a ko lošiji, već omogućiti omladini da pokažu svoja dostignuća - rekao je prof. dr. Osmo Bajrić, prodekan Fakulteta sportskih nauka.

Organizatori su istakli da je primarno da se za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju osigura prostor za prezentaciju dostignuća i omogući njihovo aktivno učešće u svim sportskim granama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.