REPUBLIKA SRPSKA

U Lijevče polju i Potkozarju osušilo se desetak hiljada stabala voća

Inžinjer Rade Gabrić obilazi voćnjak

B. GRGIĆ

6.6.2018

Brojne štetočine evidentirane su ovih dana na mnogim poljoprivrednim vrstama. Povrtlari se žale na napade biljnih ušiju, raznih gubara, pa čak i repičinog sjajnika. 

Težak položaj

U najtežem položaju su, ipak, voćari. Potkornjaci su primijećeni na brojnim zasadima širom Lijevče polja i Potkozarja, a velike štete pričinjavaju i gubari i drvenari. Voćari se žale da im se osušilo desetak hiljada stabala jabuke, kruške i drugog voća.

- Ove štetočine napadaju voćnjake i šumu, pogotovo ona stabla koja su u stresnom području, koja su u lošijem stanju ili su kalemljena na neadekvatnu podlogu. Uništavanje takvih stabala jedina je moguća jera - rekao je Rade Gabrić, šumarski inžinjer s dugogodišnjim iskustvom.

U Novoj Topoli tetočine su napale stabla oraha, dunja i šljiva. Vida Šukalo kaže da je primorana da siječe stabla dunje i šljive stara desetak godina.


Štetočine na drvetu dunje

Uništeni zasadi

- Bojim se i za jabuke, lješnike i kruške, koji su zasađeni na istoj površini. Ovim dijelom prošle godine harao je gubar, koji je potpuno uništio zasade žive ograde. Sada je na redu voće - kaže Šukalo. 

Napadnuto i povrće

Zanimljivo je da je primijećena i najezda insekata na cvijeću, pogotovo na ružama, te na mladom povrću, kupusu, luku, paprici i salati.

- Neminovni su tretmani adekvatnim insekticidima. Potrebno je prihraniti biljke, obilaziti ih, zalijevati i bilježiti sve promjene. Jedino se tako može stati ukraj brojnim štetočinama, kojima je ova godina, izgleda, pogodna - rekao je Gabrić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.