NEŽELJENE TRUDNOĆE

Majke ne žele odgajati djecu u teškim uvjetima: Nemam posao, muža, nemam gdje živjeti

Srpskainfo.com
08.06.2018 08:12

Svake godine jedna ili dvije porodilje ostave bebu u banjalučkom porodilištu, jer tvrde da nemaju uvjete da budu majke.

Svjedoci smo mnogih vijesti iz svijeta koje govore da majke zbog teškog života bacaju, napuštaju ili poklanjaju tek rođene bebe, međutim, takve stavri se dešavaju i oko nas.

Teška ekonomska situacija, izostala podrška države i nezaposlenost mnoge Banjalučane su spriječili u osnivanju porodice, a samim tim i mnoge žene da se ostvare kao majke.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je broj neželjenih trudnoća sve veći, a sa majkama koje razmišljaju o onom najgorem često se suočavaju i u banjalučkom Centru za socijalni rad, kao i u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje se Banjalučanke porađaju.

Djevojka koja nije željela da joj spominjemo ime, ispričala je o čemu majka razmišlja u trenutku kada odluči napustiti tek rođenu bebu, jer je i sama bila na granici da to uradi.

– Nisam željela dijete, čak sam i trudnoću krila. Kada sam se porodila odlučila sam da neću odgajati dijete jer mu ne mogu ništa pružiti u gradu u kojem sve ide preko veze. Nemam posao, nemam gdje da živim, nemam ni muža. Zato sam htjela da dijete usvoji neka situirana porodica koja bi mu pružila bolju budućnost – ispričala je 23-godišnja djevojka, koja je na kraju ipak odlučila da uzme dijete i odgaja ga uz pomoć svoje majke.

Upravo ovakve situacije događaju se često, a ljekari i stručnjaci rade sve kako bi spriječili da dijete odrasta bez majke.

– Ponekad se dešava da nakon porođaja majke budu suočene sa situacijom koja im se učini nerješiva te razmišljaju da ostave dijete. U rad sa majkama se uključuje stručni tim i radi se na motivaciji majke, uključivanju porodičnog sistema kao i nadležnog Centra za socijalni rad – objasnila je socijalna radnica UKC, Brankica Jovetić.

Kaže da se u ove teške slučajeve uključuju svi nadležni centri, te se poduzimaju sve mjere kako bi se našlo najbolje rješenje. Dok se stručno osoblje svim silama bori da pomogne majkama i spriječi da beba odrasta bez nje, loša situacija u društvu im otežava posao, jer ovakvih slučajeva ima sve više.

– Loša socioekonomska situacija, nezaposlenost, jednoroditeljstvo, izostala podrška, odnosno, odbacivanje od strane porodičnog sistema su najčešći razlozi koji dovode do razmišljanja o napuštanju novorođenčeta – dodaje Jovetićeva.

Tim stručnjaka u mnogo slučajeva spriječi razdvajanje majke od bebe, ali onda kada ni oni ne mogu ništa, dijete preuzima Centar za socijalni rad.

Tamo su objasnili da ne vode evidenciju koliko se tačno desi ovakvih slučajeva, jer je svaki slučaj zaseban, ali mogu reći da su u pitanju jedna do dvije situacije godišnje.

– U situacijama kada nas Klinički centar obavijesti da majka novorođenog djeteta ima namjeru da napusti porodilište i da ostavi bebu, stručni radnici ovog Centra reagira po hitnom postupku. Ukoliko je namjera porodilje jasna, odnosno, apsolutno ne želi da razgovara o mogućnosti da zadrži bebu, beba se posredstvom Centra smješta u Ustanovu socijalne zaštite ili se zbrinjava u hraniteljsku porodicu – objasnila je psiholog Centra Biljana Samardžija.

Dodaje da i pored toga što majka napusti bebu, pokušava se savjetodavno raditi na njenom osnaživanju, te se ponovo uzima izjava o njenim namjerama vezano za bebu, po isteku perioda od 40 dana, odnosno, po izlasku iz babina.

– Dosadašnja iskustva govore da je uglavnom je riječ o neželjenim trudnoćama i činjenici da majka ne želi da prihvati bebu – dodala je Samardžija.

Godinu dana pomoći

U slučaju da nezaposlna majka odgaja dijete od prošle godine ima pravo pomoć države dok dijete ne napuni godinu dana.

– Sistem socijalne zaštite može da pruži pomoć u vidu materinskog dodatka od 405 KM godinu dana za porodilje koje su prijavljene u Zavod za zapošljavanje, smještaj u Majčinski dom u periodu do godinu dana, te se uspješno pronalazi podrška u porodičnom sistemu tako da se porodilji pruži najbolji oblik pomoći i zaštite – dodali su u UKC.

Tagovi

Banja Luka
NA VRH