UPOZORENJE

Čavka: Tražimo promjene, država postaje aparat koji proizvodi jeftinu radnu snagu

Avaz.ba

10.6.2018

Prema zvaničnim informacijama Zavoda za statistku RS, ove godine je upisan rekordno mali broj studenata na dva javna univerziteta u RS, u Banjoj Luci i u Istočnom Sarajevu. Broj upisanih studenata u odnosu na prethodnu godinu manji je za 2.207 studenata, odnosno za 6,3 posto, i to je veliko upozorenje za sve u BiH.

Ovo je rekao potpredsjednik Saveza za bolju budućnost i šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka i dodao da je tragedija još i veća, jer mladi koji su završili studije napuštaju BiH, a država postaje aparat koji prozvodi jeftinu radnu snagu.

- Povratnici u RS služili su i služe za raznorazne vratolomije i to kao repromaterijal za jednokratnu upotrebu. Mnogi su, upravo našim glasovima, osvajali vlast u Narodnoj skupštini RS i odmah nakon toga su nas zaboravljali. I danas su mnogi na funkcijama zahvaljujući glasovima povratnika. A takvi, prema pravilu, odmah zaborave povratnike do sljedećih izbora kada očekuju bjanko podršku – kazao je Čavka.

Sadašnju politiku, dodao je on, kreirali su oni koji ne žive s povratnicima i koji u manjem bh. entitetu samo imaju ličnu kartu. Politika freze i plastenika i ''vikend-patriota'', istakao je Čavka, mora se okončati. Povratnici koji žive svaki dan sa svojim narodom moraju uzeti sudbinu u svoje ruke.

- Povratnici moraju da uđu u institucije RS i da direktno stvaraju vlastitu budućnost. Potrebni su nam mladi i obrazovani povratnici koji će časno, uzdignutnog čela raditi za svoj narod i koji će dijeliti sve nedaće s njima. ''Vikend-patriote'' bacaju ''kamenje'' iz FBiH ka Banoj Luci u namjeri da prikupe jeftine populističke poene, ali zaboravljaju da svaki kamen prvo pogodi nas koji sa svojim porodicama živimo u manjem bh. entitetu – rekao je Čavka.

Povratnici, tvrdi Čavka, neće dopustiti da ih različite partije posvađaju. U svakoj od njih postoje časni i pošteni predstavnici koji su spremni da svom narodu, kao i svim ostalim građanima, budu na usluzi.

- Zbog toga su nam potrebni nova politika, novi pristup i nova lica koja će na temljima svojih domova graditi budućnost svoje djece. Bez toga, niko u BiH nema budućnosti, a do sada smo vidjeli da ni u prošlosti ne umijemo da živimo – zaključio je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.