ISTRAŽIVANJA

Svaki četvrti školarac u Doboju je pušač

Nezavisne novine

13.6.2018

Svaki četvrti školarac u Doboju puši, pokazalo je istraživanje koje je vršeno među hiljadu dobojskih osnovaca i srednjoškolaca, provedeno je u sklopu projekta "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH - dio projekta RS".

Do cigareta dolaze vrlo lako, jer nemaju problem da ih kupe na kiosku ili u prodavnici.

- U okviru istraživanja, koje u Doboju i Zvorniku provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uz podršku Svjetske banke i Švicarske agencije za razvoj i saradnju, utvrđeno je i da veliki broj učenika zbog pušenja nema nikakav problem kod roditelja, da zajedno i čak u porodici konzumiraju alkohol ili da ne kriju baš previše da puše cigarete - navodi Marija Babović, predsjednica Grupe za razvojnu inicijativu "Secons", koja provodi dio aktivnosti u okviru projekta.

Brza hrana od bijelog brašna, grickalice, slatkiši i gazirana pića su hit među osnovcima i srednjoškolcima, kuhano povrće nije na listi poželjnih obroka, kao ni riba, koja se veoma rijetko jede, a ni voće se ne konzumira.

Zato je, smatraju nadležni, potrebna obuka roditelja kako bi promijenili navike djece.

- Ja sam se šalio na jednoj konferenciji, okruglom stolu, kada su govorili da idemo na obuku roditelja da se dječica zdravo hrane. Ja sam rekao da prvo treba bake obučiti šta je zdrava ishrana. Ustvari, svima nama treba ta obuka - navodi Dragan Vasilić, šef Kabineta gradonačelnika Doboja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.