REPUBLIKA SRPSKA

Proučena Fatiha šehidima Vlasenice, Podrinja i cijele BiH

Centralno obilježavanje održano u Vlasenici ( Avaz)

Piše: E. Sk

16.6.2018

Centralno obilježavanje Dana šehida na području Muftijstva tuzlanskog  održano je na šehidskom mezarju Rakita i džamiji Hajrija u Vlasenici. Na području te općine ubijeno je više od 2.600 civila bošnjačke nacionalnosti, a velikosrpski agresor u periodu 1992.-1995. godina ubio je 14 posto bošnjačke populacije tog kraja.

- Izuzetno nam je važno da smo u ovom danu spremni da odvojimo vrijeme i dođemo na naše šehitluke, da svjedočimo veliku vrijednost naših šehida te njihovu veliku i plemenitu žrtvu. Ovdje smo i da iskažemo poštovanje, da pokažemo svoju svijest o vrijednostima za koje su se borili. Njihove porodice su dostojne najveće pažnje. Želimo to na ovaj dan kolektivno posvjedočiti i prenositi na mlađe generacije - kazao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić kaže da se širom Podrinja uči Fatiha za bosanske šehide.

- Za nas je obaveza da obiđemo šehidska mezarja. Time potvrđujemo da nećemo nikada zaboraviti, da ćemo cijeniti i poštovati njihovu žrtvu. Naša je obaveza da budemo s našim porodicama, majkama, sestrama, očevima koji su dali nešto najdraže za ovu domovinu. Važno je da mi svi zajedno obilježavamo Dan šehida. Mi smo danas u Vlasenici, ali su mnogi u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku i u svim drugim mjestima u Podrinju koje je dalo, rekao bih, najviše šehida za našu domovinu – kazao je Salkić.

Hadžira Hodžić obilježava Dan šehida iako 26 godina traga za posmrtnim ostacima svog supruga Rasima.

- Moj suprug je imao 40 godina kada je odveden. Pitala sam mnoge, molila da mi kažu gdje je ubijen, a da bi naša djeca imala gdje da dođu i prouče Fatihu za svog babu. Posljednji put je viđen u SUP-u Vlasenica i niko poslije toga neće ništa da kaže – kroz suze priča Hadžira Hodžić.

Poslije proučene Fatihe i položenog cvijeća na spomen-kamenu na Rakiti, vjerski dio obilježavanja Dana šehida održan je u vlaseničkoj Hajrija džamiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.