ZNAČAJNI DATUMI

I u Memorijalnom centru Potočari obilježen Dan šehida: Položeno cvijeće i proučena dova

S. Sm
16.06.2018 13:15

Foto: Memorijalni centar Potočari

Oko pet hiljada preživjelih članova porodica žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, rodbine i prijatelja iz svih gradova BiH danas je u Memorijalnom centru Potočari prisustvovalo obilježavanju Dana šehida. Ovaj memorijal danas je podsjećao na malu komemoraciju, koja se održava svakog 11. jula.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća, učenjem Ja'sina i tevhida, klanjanjem podne-namaza, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i obilaskom mazarja. Vjerski obred predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić, koji je s ovog skupa poručio:

- Nemojte zaboraviti šehide koji su dali živote za odbranu svoje domovine, ni njihove majke koje 23 godine istrajavaju na traženju kostiju svojih najmilijih i iznalaženju pravde za sve zločince koji su još na slobodi. Nemojte dozvoliti da nas u tim namjerama razjedinjuju i manipuliraju nama. Budite jedinstveni, zbijte redove, jer ćemo samo slogom stvoriti bolju budućnost našim pokoljenjima.

Nakon obavljanja vjerskog programa i klanjanja podne-namaza, porodice su posjetile mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi, gdje je proučen Ja'sin.

  • Foto: Odavanje počasti stradalima
  • Foto: Upućena poruka da se ne zaborave šehidi
NA VRH