PROBLEMI

Na Manjači nemaju vode, moraju hvatati i piti kišnicu

G. DAKIĆ

17.6.2018

Mi smo vodu imali 1984. godine. Tada sam ti ja tovio 30 bikova i deset krava i imao sam vodu. Znaš li ti koliko vode treba kada se tovi 30 bikova? I nikad nismo imali problema. A sada ništa. Ni kapi.

Rezervni bazen

Jovan Regodić ima 70 godina i cijeli je život proveo na selu koje nosi njegovo prezime. Regodići broje desetak domaćinstava i nalaze se na Manjači, tridesetak kilometara od Banje Luke. Jovanovo selo jedno je od mnogih na Manjači koja godinama nemaju vodu.

- Iznad štale imao sam rezervni bazen u slučaju da vode nestane, ali to se nekad dešavalo na pola dana ili dan. Prije pet godina počeli su naši problemi s vodom. Za dva mjeseca 40 dana nemamo vode. Nestala je 6. maja, pa je nije bilo 21 dan. Onda je došla jedan dan, pa je nestala i nije je bilo 11 dana - priča Regodić za „Avaz“.

Kada voda i dođe, dodaje on, nekoliko sati bude muljevita i niko je ne može piti, čak ni stoka. On i njegova supruga kupuju mineralnu vodu i sokove i to piju umjesto vode.

Napune bazene

- Vodu hvatam kako stignem i kako umijem. Ako nema kiše, onda kupim cisternu od osam kubika. To je 24 marke i ona traje četiri dana u vrh glave. Kada pada kiša, napune se bazeni i kade i onda imam dovoljno vode za žednu stoku - istakao je Jovan.

Krave daju manje mlijeka

Jovanova žena Dara veš pere na bazenima. Veš-mašinu, kaže, nikad nije ni imala. Dnevno pomuzu i do 200 litara mlijeka i nedostatak vode pravi im velike probleme.

- Ne možemo da se operemo, ne možemo da napojimo stoku. Ako krave ne piju vodu nakon cijelog dana ispaše, daju manje mlijeka. To se odmah osjeti. I taj manjak vidi se već na prvih deset litara mlijeka – kaže Dara.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.