REPUBLIKA SRPSKA

Deceniju niko ne koristi novi dom na atraktivnoj turističkoj lokaciji

S. Sm.

18.6.2018

Holandska organizacija “Vens” izgradila je prije deset godina u Jezeru u Mjesnoj zajednici Toplica kod Srebrenice dom i predala ga u vlasništvo Općini Srebrenica. Budući da se pored doma nalazi fudbalsko igralište, tadašnje općinsko rukovodstvo planiralo je ovdje osnovati kulturno-sportski kamp za pripreme dva lokalna fudbalska kluba i druge manifestacije.

Nema sredstava

Od otvorenja ovog objekta samo je održana jedna rekreativna radionica za mlade, a od tada ovaj objekt na atraktivnoj turističkoj lokaciji zjapi prazan. Navodno je predat na upotrebu Turističkoj zajednici Srebrenice.

No, Dejan Pejić, direktor ove zajednice, kaže da oni namaju nikakvu odluku o upravljanju tim objektom.

Rajka Blagojević, predsjednica Mjesne zajednice Toplica, naglašava da je od Općine Srebrenica tražila da objekt ustupe za potrebe Mjesne zajednice, ali to nikad nije odobreno.

Nezvanično saznajemo da objekt koristi Fudbalski klub Budućnost iz Skelana, koji utakmice igra na stadionu Jezero pored tog doma i da nemaju sredstava za održavanje tog objekta, jer uz igralište imaju svlačionicu.

Irvin Mujičić, predsjednik Udruženja prijatelji prirode “Oaza mira”, koje je se, pored ostalog, bavi i seoskim turizmom, kaže da je zainteresiran za taj objekt. Kako kaže, razloga za to ima, jer je njegovo Udruženje prošle godine u srebrenička sela dovelo 300, a ove godine 150 turista iz evropskih zemalja. U ovom mjesecu najavljen je dolazak još 100 stranih posjetilaca.

Seoski turizam

- Budući da su sve turističke aktivnosti Udruženja “Oaza mira” usmjerene na razvoj seoskog turizma na području ove općine, objekt u Jezeru bio bi centar seoskog turizma. Imali bismo tu restoran i sobe za prenoćište te bolje uvjete za rad - kaže Mujičić.

Šta će uraditi Općina

Od rukovodstva Općine očekuju se naredni koraci. Sve dok Općina ne riješi pitanje posjednika, ovaj objekt bit će neiskorišten i prepušten propadanju, zarastanju u korov i bit će ničiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.