BIJELJINA

Druženje sa pčelama je zdrav i koristan hobi koji produžava život

Lj. LJUBOJEVIĆ

18.6.2018

Ilija Lazić (71), penzioner iz Gornjeg Dragaljevca, uspješno se bavi pčelarstvom od 2006. godine. U voćnjaku pored porodične kuće, gdje je smješten njegov pčelinjak, trenutno se nalazi 65 košnica. Ilija kaže da je zabilježeno neznatno uginuće pčela tokom zime, ali je zadovoljan trenutnim stanjem u svom pčelinjaku.

Uspješan kalemar

- Slučajno sam počeo da se bavim pčelarstvom. Jedne godine, u voćnjak je sletio pčelinji roj i to je bio znak da ga treba prihvatiti i početi sa pčelarenjem. Zadovoljan sam ovogodišnjim početkom sezone, jer je godina dobro ponijela i izvrcao sam mnogo više bagremovog meda nego što je to bio slučaj proteklih godina - kaže Ilija, ponosno ističući da je za svoj med do sada osvojio četiri zlatne medalje i općinsko priznanje na sajmovima meda u Bijeljini i Ugljeviku.

Osim kvalitetnog meda, Ilija proizvodi i propolis kapi i vosak. Kaže da je druženje sa pčelama shvatio kao zdrav i koristan hobi koji mu produžava život.

Ilija je uspješan i kalemar, jer je u svom voćnjaku uspio okalemiti neke stare, autohtone sorte voća. Skoro svake godine od divljih jabuka, za koje mu nije teško da ode čak do Bobetinog brda, priprema zdrav i ukusan jabukov pekmez. 

Ovaj čovjek zanimljiv je i po tome što na svom imanju već nekoliko godina sije heljdu. Kaže da je heljdino brašno izuzetno zdravo i korisno za probavu ukoliko se hljeb priprema u kombinaciji sa pšeničnim brašnom.

Blagotvorni nektar

S druge strane, pčele s heljdinog cvijeta uzimaju blagotvorni nektar, od kojeg proizvode blag i neobično ukusan med. Naravno, u pčelinjaku tokom cijele godine ima mnogo posla.

Desetogodišnji Marko želi da nastavi djedovim stopama

Ilija kaže da su ga sustigle godine te da u skorije vrijeme namjerava da brigu o pčelama prenese na nekoga od članova familije. Trenutno je desetogodišnji unuk Marko, koji s roditeljima živi u Švicarskoj, kako kaže Ilija, najviše zainteresiran za druženje sa pčelama i rad u pčelinjaku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.