REPUBLIKA SRPSKA

Prijedor: Nemanja Torbica na Evropskoj olimpijadi iz fizike osvojio bronzanu medalju

Torbica: Veliki uspjeh mladog Prijedorčanina ( D. Stojnić)

Piše: M.Z.

17.6.2018

Nemanja Torbica, maturant Gimnazije „Sveti Sava“ iz Prijedora i budući student Fakulteta za informatiku u Kopru u Sloveniji, krajem maja je u Moskvi na 2. evropskoj olimpijadi iz fizike osvojio bronzanu medalju. Kaže da je uspjehom prijatno iznenađen, tim prije jer ga nije očekivao. 

- Do sada sam osvajao brojna prva i druga mjesta na regionalnim i republičkim takmičenjima. Bio sam osmi na državnom takmičenju, a u Moskvu je putovalo nas šestero iz BiH. Od oko 120 takmičara iz više od 30 zemalja osvojio sam u ukupnom plasmanu 45. mjesto i medalju, što je za mene ogroman uspjeh - kaže mladi Prijedorčanin.

Hvale ga njegovi profesori, poput razredne Daliborke Stojančić, ali i Radmile Bijelić, direktorice Gimnazije. 

Kažu da nije riječ samo o odličnom učeniku, đaku generacije, već i humanisti, vrijednom i velikom čovjeku čiji su dar za fiziku još u prvom razredu prepoznali profesori fizike Saša Komšić i Mladen Karajica, koji su za talentiranog učenika organizirali i dodatnu nastavu.

Zanimljivo je da su talent ovog učenika s koparskog fakulteta uočili još u vrijeme dok je pohađao drugi razred srednje škole. Već tada su mu ponudili mogućnost studiranja i stipendiju koju je prihvatio. 

Inače, Nemanjim odlazak u Moskvu podržali su Republički pedagoški zavod RS i njegova škola.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.