PROJEKTI

Na pola puta između Petrova i Gračanice: U Kakmužu se gradi turistički kompleks vrijedan pet miliona KM

Kompleks će imati tri otvorena i šest zatvorenih bazena

H. ČALIĆ

20.6.2018

U maloj nerazvijenoj općini Petrovo u RS niče veliki turistički kompleks vrijedan više od pet miliona maraka. Investitor je poduzetnik Dragiša Milojević iz Bijeljine koji svoje iskustvo o korištenju termo-mineralnih voda stečeno u Švicarskoj, danas uspješno primjenjuje u Bosni i Hercegovini.

Svjetski stručnjak

Nakon što je od Vlade RS dobio koncesiju, u naselju Kakmuž, na pola puta između Petrova i Gračanice, počeo je s gradnjom “Rekreaciono-ugostiteljskog centra „Terme Ozren”.

U Kakmužu je još davne 1984. godine čuveni svjetski stručnjak za vode Josip Bać pronašao velike količine termomineralne vode.

Poslije rata bilo je pokušaja da se krene s iskorištavanjem tog bogatstva, ali bezuspješno, no Milojević je prezentirao svoj plan revitalizacije i dobio “zeleno svjetlo”.

- Milojevićeva kompanija ovdje gradi kompleks, odnosno vodeni park s tri otvorena i šest zatvorenih bazena s termomineralnom vodom temperature 37 stepeni Celzijevih. Bit će uređen i welnes centar. U sklopu kompleksa bit će sagrađen i hotel sa 165 soba i sedam apartmana. Ovdje će turistička sezona trajati 365 dana u godini. Tu će biti i sportski tereni, također otvoreni i zatvoreni – kazao je direktor budućeg kompleksa Slaviša Jović.

 Nova bušotina

Do maja naredne godine trebala bi biti završena prva faza te da s radom počnu bazeni. Uz ove, radi se i na novoj istražnoj bušotini termo-mineralnih voda, koje su osnov cijelog projekta.

Domaće firme

Jović napominje da će se u kompleksu biti otvoreni i restoran, savremeni medicinski centar, sala sa 700 mjesta prigodna za svadbe, sastanke, kongrese. Građevinske radove izvode bh. firme iz Bijeljine, Živinica, Gračanice, Dervente...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.