SJEDNICA

Parlament RS o zakonu o zaštiti žrtava ratne torture

Fena

Foto: Arhiv


Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će danas Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture, za koji su ranije bošnjački zvaničnici i udruženja upozoravali da je diskriminatorski.

Međutim, iz resornog ministarstva tvrde da su uvažili primjedbe predstavnika bošnjačkih i hrvatskih udruženja proteklog rata te da zakon tretira civilne žrtve rata.

U odnosu na nacrt sada je brisan član kojim je bilo predviđeno da status po ovom zakonu ne mogu da ostvare osobe koje su bile pripadnici "neprijateljskih oružanih snaga i paravojnih formacija".

Izbačen je i sporni član po kojem su osobe, prije podnošenja zahtjeva za priznavanje statusa žrtve ratne torture, morale imati prebivalište od najmanje tri godine na prostoru tog bh. entiteta.

Također, s tri na pet godina je produžen rok za podnošenje zahtjeva za stjecanje statusnih prava po ovom zakonu od dana njegovog stupanja na snagu.

Nakon što je ranije usvojen nacrt ovog zakona, potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić (SDA) kazao je da mora jednako da tretira sve građane oba bh. entiteta i Distrikta Brčko, bez obzira na nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta je još dvadesetak tačaka, među kojima prijedlozi zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela te Prijedlog zakona o kulturi.

Danas je i glasanje o razmatranim tačkama.

NA VRH

Podijeli članak na