PROJEKTI

Proizvođači zdrave hrane u Foči dobili sistem za navodnjavanje

Dreca: Dio svježeg povrća koje proizvedu ide u Sarajevo

A. BAJRAMOVIĆ

22.6.2018

Dok najveći dio budžeta odlazi za plaće i naknade glomazne administracije, tek mrvice budu usmjerene na poboljšanje života građana.

Manje troškova

Projekt Udruženja poljoprivrednika općine Foča u FBiH pokazao je da za bitne projekte nisu potrebne velike sume novca. 7.000 KM od Vlade BPK bilo je dovoljno za izgradnju vodovoda kojim će poljoprivrednici iz naselja Mahala u Ustikolini dobiti vodu za navodnjavanje plastenika, staklenika i plantaža malina.

– Slobodnim padom voda stiže sa MHE Kosova, sa udaljenosti od oko tri kilometra, a dobit će je veći proizvođači koji su registrirali obrt. Oni Ustikolini puno znače, jer su sve postigli vlastitim radom – kaže Sulejman Dreca, predsjednik Udruženja.

– Za navodnjavanje oko 1.500 kvadratnih metara pod plastenicima porodica Dreca mjesečno je plaćala 150 KM. Sada će ti troškovi biti izbjegnuti. Nakon posla u fabrici kućni budžet porodica Emira Drece popravi proizvodnjom paprika, paradajza, krastavaca, patlidžana, dinja.

– Zbog visoke cijene gradske vode ovaj posao se nije isplatio. Sad će biti lakše. Težak je posao i radi ga ko je to naučio. Imamo neku tezgu u Ustikolini, malo ide u Sarajevo, malo ja na pijacu pa se proda – kaže ovaj 22-godišnji mladić.     

Porodica Hanjalić proizvodnjom hrane se bavi desetak godina. Počeli su s ručno izgrađenim plastenicima, a danas su među uspješnijim poljoprivrednicima u BPK.

Prvi staklenik

Izgradili su i prvi staklenik na oko 500 kvadratnih metara.

- Samo onaj ko to radi zna koliko ova hrana vrijedi, koliko je to zdravo. Sve smo svojim radom postigli, bit će i bolje, samo neka su mi djeca zdravo – kaže Habiba Hanjalić.

Nastavnica i poljoprivrednica  

Nastavnica Indira Omerbašić u slobodno vrijeme se bavi poljoprivredom. Berbu malina ometaju česte padavine.

– Osim dva dunuma maline, imam i 4 dunuma gdje je zasađena heljda te plastenik od 150 kvadrata. Ne mogu da dozvolim da zemlja zarasta u korov, a vodim računa i o ishrani – kaže Indira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.