OČUVANJE TRADICIJE

Pravnik po struci, majstor na sazu

Brkić: Prvi saz dobio kad je imao 12 godina ( D. Stojnić)

Piše: M. ZGONJANIN

21.6.2018

Jusuf Brkić, po struci pravnik, pravi je majstor na sazu. Umijeće sviranja na tom čudesnom instrumentu, koji u Bosni i Hercegovini danas malo ko dobro prebire, nakon Banje Luke i Cazina, nedavno je pokazao i u Prijedoru, gdje je gostovao na bajramskoj večeri. 

Teško naučiti

Brkić je rođen u Gradačcu, a živi i radi u Sarajevu. Kako kaže, jednostavno pokušava oživjeti tradicionalnu muziku.

- Prije godinu sam osnovao i Školu saza u Sarajevu tako da se broj onih koji sviraju na ovom instrumentu povećava - kaže Brkić.

Kako pojašnjava, prilično je teško naučiti svirati na sazu samo zato što nema nekog institucionalnog učenja, odnosno profesora i kadra koji bi obučavao mlađe. On je učio od najboljih.

- To je uglavnom tradicija koja se prenosila s koljena na koljeno, a sazlije su učile svirati sa starih snimaka, odnosno usmeno. Ja sam imao tu sreću da me je osam godina podučavao Hašim Muharemović, jedan od najznačajnijih sazlija uopće – kaže Brkić, koji svira posljednjih petnaest godina.

Velika želja

Već se naviknuo na to da se mnogi iznenade kad čuju da je vrstan sazlija, a pravnik.

- Imao sam veliku želju da upišem etnomuzikologiju. No, kako se tu ne uči o tradicijskoj muzici, odlučio sam da se privatno posvetim sazu, a da upišem pravo - kaže Brkić, koji je prvi saz dobio kad je imao 12 godina.

Sve ručno rađeno

Za saz kaže da nije pretjerano skup instrument, a cijeli je ručno rađen.

- Da se napravi jedan saz, treba najmanje dvije godine od početka do kraja, kako bi se drvo osušilo. Što je saz stariji, to je bolji. Za 500 do 600 maraka može se uzeti poprilično dobar saz – pojašnjava Brkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.