PROJEKTI

U Banjoj Luci se opet mjeri kvalitet zraka

Banja Luka: Godinu bez mjerenja

G. DAKIĆ

27.6.2018


Grad Banja Luka, zbog problema s javnim nabavkama, već godinu ne mjeri kvalitet zraka u gradu na Vrbasu. Prije nekoliko dana, potpisan je ugovor s Institutom za građevinarstvo IG, koji će taj posao raditi u narednom periodu.

 Javna nabavka

Ugovorom je predviđeno da se u naredne dvije godine mjeri kvalitet zraka na tri lokacije, u naseljima Centar, Borik i Paprikovac. Predviđeno je da se vrši mjerenje za 12 polutanata, čija će se koncentracija svakodnevno pratiti.

- Banja Luka je jedna od prvih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koja je organizirala mjerenje kvaliteta zraka. No, godinu je trajala ova javna nabavka, i to ne našom krivicom – istaknuli su u Gradskoj upravi.

Mirna Savić-Banjac, odbornik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Skupštini grada Banja Luka, mjesecima upozorava na ovaj problem te dodaje da Banjalučani svakog dana moraju znati kakav zrak udišu.

Potrebni filteri

- Neshvatljivo je da ne znamo kakav zrak udišemo. To se hitno mora promijeniti. Moramo da znamo šta udišemo. Također, moramo da znamo kakav dim ispušta nova, ekološka toplana i da li je nabavila potrebne filtere. Tražit ćemo da mjerenja kvaliteta zraka budu obavezna – rekla je Mirna Savić-Banjac.


Izvori buke

Istim ugovorom predviđeno je i mjerenje buke na pet lokacija u Centru, Laušu, Boriku, Rosuljama i Obilićevu. Definirana je i obaveza da se identificiraju izvori buke i daju prijedlozi rješenja problema. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.