REPUBLIKA SRPSKA

Kozarac: Za asfaltiranje puta priloge dalo i više od 200 planinara

Svečano otvorenje nove ceste duge 700 metara

M. ZGONJANIN

28.6.2018

I asfaltnim putem se sad može planinariti do nadmorske visine od 460 metara, gdje se ugnijezdio planinarski dom „Debeli brijeg“ Planinarskog društva „Mrakovica“ iz Kozarca kod Prijedora.

Uložili džeparac

- Pogotovo kad je asfalt nov, kao ovaj naš, kažu s ponosom planinari koji su prije godinu i po pokrenuli akciju asfaltiranja puta do svog doma u dužini od 700 metara.

Hamdija Kahrimanović, planinar i jedan od organizatora ove akcije, kaže da je utrošeno oko 60.000 maraka. Oko 40.000 prikupili su planinari i mještani dvanaest domaćinstava Brđana i Vidovića, a ostatak Grad Prijedor.

- U akciji je učestvovalo više od 200 planinara. Svi su dali dobrovoljne priloge. I na to sam veoma ponosan. Put je nešto bez čega ne možemo i ovo će dalje da nas veže i spaja - kazao je Kahrimanović.

Priloge su, prema riječima Hilmije Bešlagića, blagajnika „Mrakovice“ i predsjednika Odbora za izgradnju puta, davali svi, od onih najmlađih, poput jedanaestogodišnje djevojčice iz planinarskog podmlatka koja je u put uložila svoj džeparac, ali i onih najstarijih koji broje blizu 90 godina.

- Put nam mnogo znači i zbog prijatelja koji nam dolaze iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i cijele Bosne Hercegovine - kaže Bešlagić.

Presijecanje vrpce

Svečanim presijecanjem vrpce put su na upotrebu predali Kahrimanović, Bešlagić i ispred Gradske uprave Tihomir Timarac, v. d. načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

Ni otvaranje puta nije prošlo bez dobrog kotlića, slastica i fešte koju su pripremili ljubazni domaćini iz „Mrakovice“.

Starijima je puno lakše

- Stariji članovi Društva, žene i djeca ovim putem sad će do „Debelog brijega“ lakše i pješice dolaziti. Put je, naravno, obradovao sve Kozarčane, a posebno planinare koji planiraju u pohode po Kozari - kazao nam je Salih Salkanović (87), član PD „Mrakovica“, koji planinari više od šest decenija.

    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.