REPUBLIKA SRPSKA

Prijedor: Svečanom akademijom obiježene četiri godine Fondacije "Idriz Jakupović"

Foto D. Stojnić

Piše: M.Z.

30.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U gradskom Pozorištu u Prijedoru večeras je svečanom akademijom kojoj je prisustvovalo preko 300 zvanica iz 15 zemalja svijeta obilježeno četiri godine od osnivanja i rada Fondacije „Idriz Jakupović“.

Promovirana je monografija Fondacije i upriličena dodjela počasnih nagrada Fondacije čiji su laureati istaknute domaće i međunarodne ličnosti iz Austrije, Turske, Srbije, Hrvatske, Makedonije Danske i BiH.

Preko Fondacije koja nosi ime njegovog oca Idriza koji je 92 godine ubijen u logoru Omarska , doktor dentalne medicine i poznati humanista, Ajdin Jakupović do sada je u ove četiri godine donirao preko 200.000 maraka vlastitih sredstava brojnim ljudima u BiH

- Danas sam najsretniji čovjek na svijetu zato što sam ispunio želju mog oca koji je prije rata želio da napravi Fondaciju koja će stipendirati učenike i studente. Fondacija je osnovana na moju inicijativu i želio sam da budem glavni donator. Do sada smo dali preko stotinu stipendija za učenike i studente , obezbijedili novčana sredstva za izdavanje 12 knjiga , godišnje podijelimo preko 700 bajramskih i novogodišnjih paketića, pomogli smo 43 sportska kolektiva u BiH. Fondacija je djelovala u 22 opštine u BiH, a ono na šta sam posebno ponosan je da ljude ne dijelimo po nacionalnosti. To me ne interesuje. Pomažemo svim narodima i narodnostima, onim kojim je pomoć zaista potrebna - kazao je doktor Ajdin rođeni Prijedorčanin koji živi i radi u Sanskom Mostu.

Svečanoj akademiji Fondacije „Idriz Jakupović „ večeras je prisustvovao i Martin Pammer , ambasador Austrije u BiH sretan zbog činjenice da je jedna od počasnih nagrada Fondacije , ona za humanitarni rad otišla u ruke poznate humanitarkeDoraje Eberl.

Osim nje za naučni rad Fondacija je nagradila Božidara Stavrića, Jovanku Biljan za naučni rad, Darka Cvijetića za književni rad, Nadu Prole za studentsko zalaganje, Mirzu Redžića za učeničko zalaganje , Ismara Čirkinagića za postignuća u kulturi, Senjanina Maglajliju za izuzetna postignuća u sportu, Ahmeta Kemala Baysaka za izgradnju mira i međuetničkog dijaloga te Murisu Marić za izgradnju socijalne pravde i društvene uključenosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.