BANJA LUKA

Narodna skupština RS sutra o izvještaju Anketnog odbora u slučaju ''Dragičević“

''Pravda za Davida''

Fena

1.7.2018

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će između ostalog biti razmatran izvještaj Anketnog odbora o slučaju ''Dragičević", bit će nastavljena sutra u Banjoj Luci.

Anketni odbor, formiran odlukom entitetskog parlamenta s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, usvojio je 5. juna izvještaj i zaključke u kojima se navodi i da smatraju da postoje osnovi sumnje da je ovaj 21-godišnji mladić ubijen.

U zaključcima koje su podržali članovi odbora iz opozicije, a suzdržan bio zamjenik predsjednika Anketnog odbora iz SNSD-a, dodaje se i očekuje da se o ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS.

O izvještaju i zaključcima treba da se izjasne poslanici, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je već najavio da njegova stranka neće prihvatiti ovaj izvještaj.

Kaže da će izvještaj biti odbijen s kvalifikacijom da članovi odbora iz stranaka opozicije nisu ispunili zadatak koji im je postavljen, nisu bili objektivni, već pristrasni, i da su svoje političke stavove odranije unijeli u taj dokument.

Dodik je istovremeno optužio tužilaštvo za nečinjenje u ovom predmetu, koji još nema kvalifikaciju.

Među preostalim tačkama dnevnog reda sjednice Narodne skupštine su i prijedlozi zakona o kulturi, o izmjenama i dopunama zakona o općem upravnom postupku, matičnim knjigama, izvršnom postupku, sudskim taksama i naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu strategije borbe protiv korupcije u RS od 2018. do 2022. godine, izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS za 2017. godinu, konsolidiranom izvještaju o izvršenju budžeta RS te izvještaju Komisije za koncesije, kao i informaciji o odlukama o pomilovanju u 2017. godini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.