POLJOPRIVREDA

Voćari s Majevice se boje da će velike količine šljiva propasti

Dnevnica berača je 40 do 50 maraka ( G. Bobić)

Lj. LJUBOJEVIĆ

10.7.2018


Petnaestak dana prije uobičajenih rokova počela je berba šljiva sorte čačanska ljepotica na Majevici, u selima Tutnjevac, Puškovac i Zabrđe. Šljive su dobro rodile, kažu majevički uzgajivači voća, ali je kvalitet nešto lošiji zbog velike količine padavina u junu. 

Teška godina

Đojo Milošević iz Tutnjevca, koji sa sinom Darkom šljive uzgaja na pet dunuma, kaže da je plasman šljiva i izvoz na evropsko tržište upitan, jer su dobro rodile i u Njemačkoj i u zemljama regiona.

- Ovo je teška godina za nas voćare, jer je bilo puno padavina. Šljive su neujednačenog kvaliteta. Puno šljiva leži na zemlji, a biraju se samo najkvalitetnije. Ponuda je velika, a potražnja za šljivama je ograničena. Mnogi izvoznici su oprezni, ne otkupljuju šljive. Određene količine se plasiraju za banjalučku „Vitaminku“. Plašimo se da će velike količine propasti - priča Milošević.

Oni imaju registrirano preduzeće „Eko voće“. Kaže da berače šljiva angažiraju na području Lopara, Ugljevika i, uglavnom, iz Čelića.

 Nepoznata računica

- Berače plaćamo od 40 do 50 KM dnevno, sve zavisi od kvaliteta njihovog rada. Dolaze iz Koraja, Čelića, jer na tom području šljive još nisu dospjele za berbu. Godinama se bavimo uzgojem voća. Za sada smo ugovorili manje količine za izvoz, tako da ne znamo kakva će računica na kraju sezone biti - kaže Đojo Milošević.

 Puno padavina

Milovan Pavlović iz Tutnjevca pod voćnjacima ima 47 dunuma. Kaže da se voćarstvom bavi već 20 godina. Prošle godine ostvario je rod od 72 tone šljiva. 

- Očekivali smo mnogo bolji i kvalitetniji rod šljiva. Morali smo štititi šljive od bolesti, jer je bilo puno padavina. Za šljive koje idu u izvoz možemo dobiti 60 do 70 feninga za kilogram, dok nam šljive za preradu plaćaju po 30. Teško je procjenjivati konačan ishod ove sezone. Roda ima, prinosa ima, ali nema kvaliteta - kaže Pavlović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.