RS

Milorad Dodik ne priznaje spisak koji je Munira Subašić predala njemačkom tužiocu

Arhiv

Srna

10.7.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske čija se imena nalaze na spisku koji je predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala njemačkom tužiocu da RS taj spisak ne priznaje i da njemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima.

Dodik je rekao da je potez Subašić više provokacija, od koje nema ništa.

- Odbacit ćemo svaku vrstu pribavljanja nestvarne nadležnosti. Smatram da je to iživljavanje nad ljudima koji su na tom spisku, koji je rezultat greške odranije - rekao je Dodik novinarima u Modriči.

On je ponovio da će okupiti sve političke faktore u RS u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici.

- Očigledno da je to od početka zloupotreba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast natjerala da to objavi - rekao je Dodik.

On je napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

- U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700. Ovi iz Federacije BiH će uvijek reći da je taj maksimalan broj, što nije tačno - rekao je Dodik.

On je ponovio da, zbog netačnih podataka, izvještaj o Srebrenici treba ukinuti i da je predaja spiskova dobar povod za to.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je u Srebrenici njemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske RS koje dovodi u vezu s dešavanjima u ovom gradu u julu 1995. godine.

Od njega je zatražila da, kako je navela, provjeri sve one koji su u Njemačkoj te da budu privedeni i odgovaraju u ovoj zemlji, dodajući da je ovaj spisak napravila Vlada RS 2005. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.