PRIJEDOR

U Pećanima 50 porodica uselilo u nove stanove

U novoj zgradi su stanovi veličine od 26 do 65 kvadrata

Piše: M. ZGONJANIN

15.7.2018

U novu zgradu u naselju Pećani u Prijedoru, građenu u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH, 50 porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih uselilo je jučer u isto toliko stanova.   

Planira ženidbu

Riječ je o takozvanoj socijalnoj zgradi u vlasništvu Grada sa stanovima od 26 do 65 kvadrata koji se na korištenje daju po principu tzv. neprofitnog stanovanja.

U jedan od stanova uselio je i Ljuban Štrbac i, kako je najavio novinarima, sad planira ženidbu, jer to u protekle 23 godine, koliko je živio bez struje i vode, nije mogao uraditi.

Svečanoj primopredaji ključeva prisustvovali su Semiha Borovac, državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS, Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, i Đanluka Vanini (Gianluca Vanini), šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH. Oni su simboličnim presijecanjem vrpce budućim stanarima predali stanove na upotrebu.

Čordaš je ovom prilikom kazao da je zgrada u Prijedoru vrijedna 1.950.000 maraka i prva iz Regionalnog stambenog programa izgrađena na prostoru RS.

- Ovo je 50 od 284 stambene jedinice, koliko ćemo ukupno graditi u devet općina i gradova u RS - kazao je Čordaš i najavio da će, osim ove u Prijedoru, u naselju Raškovac već za mjesec početi gradnja još jedne zgrade sa 32 stana.

Vanini je istakao da je ovo dio projekta u koji je EU uložila 49 miliona eura.

Domaće firme

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da u ime najvećeg donatora ovog programa, Delegacije EU u BiH, pozdravim svih 50 porodica - kazao je Vanini.

Borovac je istakla da je riječ o višeznačajnom razvojnom projektu za BiH u kojem u izgradnji u 90 posto slučajeva učestvuju domaće firme.

Brojni donatori  

Potprojektom BiH3, planirana je gradnja 27 zgrada sa 552 stana namijenjena za smještaj interno raseljenih porodica i porodica izbjeglih iz Hrvatske u BiH. Vrijednost ovih radova iznosi 34 miliona maraka. Inače, vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde maraka, a samo u BiH 200 miliona. Najveći donator je EU, s oko 450 miliona maraka, potom SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švicarska, Danska, Turska...


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.