REPUBLIKA SRPSKA

Najviše gostiju u Trebinje stiže iz Turske, Srbije i Južne Koreje

P. MUCOVIĆ

16.7.2018

Turistička organizacija (TO) Grada Trebinja posljednjih godina bilježi sve veći broj posjeta.

Prema riječima Žarka Vice, samostalnog stručnog saradnika u TO, za prvih šest mjeseci u Trebinju je zabilježeno 37.028 noćenja, što je za skoro za 10.000 ili oko 36 posto više nego u uporednom periodu 2017. godine.

Više Francuza

- Ovim je nastavljeno kontinuirano uvećanje obima turističkog prometa u našem gradu posljednjih godina. Samo u junu ove godine broj zabilježenih noćenja iznosi 11.323, što je za skoro 3.500 noćenja ili oko 44 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. To predstavlja najveći broj registrovanih noćenja na mjesečnom nivou u protekloj deceniji - istakao je Vico.

Naglašava da broj registriranih noćenja domaćih turista za prvih šest mjeseci 2018. iznosi 16.008 ili oko 43 posto ukupno zabilježenih. Broj noćenja inozemnih turista veći je za 22.329 ili oko 57 posto.

- Najveći broj registrovanih noćenja stranih turista za prvih šest mjeseci već standardno su ostvarili turisti iz Turske, Srbije i Južne Koreje. Interesantno je da je ove godine povećan broj noćenja turista iz Francuske - naveo je Vico.

Stari grad

Za pola godine prostorije Turističkog informativnog centra posjetila su 4.592 turista iz 61 zemlje svijeta, a najveći broj njih je iz Rusije, Srbije, Francuske, Španije, SAD, Njemačke, Poljske…

- Ono što turiste u našem gradu zanima svakako su posjete starom jezgru grada s džamijama, posjete manastirima i crkvama u okolini grada, Arslanagića most, Grad sunca s akva parkom, vinarije, ali i seoska gazdinstva koja se sve više okreću turizmu nudeći autohtone domaće proizvode - pojasnio je Vico i dodao da se na osnovu  ovih podataka može zaključiti da se turizam u Trebinju kontinuirano kreće uzlaznom putanjom i da ovaj grad spada u red turističkih destinacija intenzivnog razvoja.

Legalni smještaj

- U Trebinju trenutno postoji oko 1.800 ležajeva. Posljednja akcija koja je provedena za legalizaciju privatnog smještaja dala je rezultate, pa smo tako dobili oko 180 ležajeva koji su iz ilegalnog prešli u legalno poslovanje. Mada postoji još dosta apartmana koji nisu registrovani, a pružaju usluge smještaja - naglasio je Vico.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.