BIH

Memorijalni centar Potočari: Nastavljeno kompletiranje tijela ranije ukopanih žrtava genocida

S.Sm

S.Sm

16.7.2018

Prema nalogu Tužilaštva i Suda BiH, ekspertni tim državnog Instituta za traženje nestalih osoba danas je u Memorijalnom centru Potočari nastavio radove na reekshumaciji (kompletiranju) 80 posmrtnih ostataka ranije ukopanih žrtava genocida.

Do danas su, po saglasnosti i prisustvu porodica žrtava, kompletirana 44 tijela, a do kraja sedmice bit će završeni i ovi radovi.

- Od 2011. godine, kada su u Memorijalu počele prve reekshumacijem do danas je kompletirano 549 tijela. Kompletirano je i sedam tijela žrtava genocida ukopanih na drugim lokacijama - potvrđeno je „Avazu“ iz Instituta za traženje nestalih osoba.

Iz ove institucije apeliraju na porodice žrtava, a posebno one iz dijaspore, koje su trenutno na odmoru, da odu u Institut za identifikaciju „Podrinje“ u Tuzli i daju pismenu saglasnost za kompletiranje tijela njihovih ranije ukopanih najmilijih.

Kako kažu u ovoj instituciji, nalazi se nekoliko stotina identificiranih posmrtnih ostataka tijela, koja su ranije ukopana. Institut planira u septembru još jednu reekshumaciju za 60 posmrtnih ostataka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.