REPUBLIKA SRPSKA

Grane šljive se prelamaju od uroda

Avaz.ba

17.7.2018

Porodica Matijaš iz Gornjih Orlovaca kod Prijedora, koja na dvadesetak dunuma voćnjaka ima 1.600 stabala šljive, može se pohvaliti zaista  bogatim rodom. Ove godine očekuju da  u voćnjacima uberu četrdesetak tona šljive.

A koliko je dobro rodila, najbolje ilustriraju do zemlje savijene ili od roda pokršene grane voćki. Za sada je na berbi angažirana porodica, najviše supružnici Tanja i Simo, koji voće trenutno plasiraju po pijacama, tržnim centrima, manjim trgovinama.

- Šljiva jeste prerodila, ali je uprkos tome, dobrog kvaliteta. U početku smo za kilogram dobivali marku, sad između 60 i 70 feninga. Što je najvažnije, ne dozrijevaju sve u isto vrijeme nego, s obzirom na to da je riječ o različitim sortama, u razmacima od po dvadesetak dana, što je dobro zbog prodaje, ali i berbe – kaže Simo.

Planiraju da će šljivu, kao i ranijih godina, otkupiti Fabrika za preradu voća “Prijedorčanka”.

- Rješenje bi bila i hladnjača. Ima najava da bi mogla da se gradi, o tome se uveliko priča - ističe Simo, koji je u Gornjim Orlovcima nastavio porodičnu tradiciju uzgajanja voća.

Osim nekoliko sorti šljive, od čačanke preko stenlija do ljepotice,  tu je i po stotinu stabala jabuke i kruške.

 Peku i rakiju

Matijaši će od šljive koju ne prodaju, napraviti rakiju u kotlu koji je u Matijaše stigao davne 1935. godine, kad je rođen Simin otac. “Veseli stroj” i danas je u funkciji, a godišnje ispeku između 500 i 1.000 litara rakije. I sve prodaju.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.