KULTURA

Simpozij PULS: Sedam dana umjetničkog stvaralaštva u Garevcu

Avaz.ba

23.7.2018

Međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij PULS likovna je i umjetnička manifestacija koja se ove godine prvi put održala u Garevcu, malenom i živopisnom mjestu nadomak Modriče, u Bosanskoj Posavini. Simpozij PULS trajao je ukupno sedam dana, od 15. do 22. jula. Pokrovitelj ove kulturne manifestacije bilo je Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

"Napretkova" Otvorena kuća u Garevcu mjesto je i prostor unutar kojeg se odvijao ovaj izniman umjetnički i društveni događaj.

Prema riječima umjetničkog voditelja likovnog simpozija PULS, akademskog slikara Ante Kajinića, iako ima formu likovne kolonije, ovo okupljanje umjetnika u Garevcu koncepcijski i sadržajno jeste likovni simpozij, kako i stoji u zvaničnom nazivu ove kulturne manifestacije.

Desetak mjeseci unazad Kajinić je koncepcijski osmišljavao kako organizirati simpozij ove vrste, dok je ideja da se jedna kulturna manifestacija ovog tipa održava baš u Garevcu potekla od Slavice Mijić-Lukač, voditeljice projekta "Otvorena kuća".

Mijić-Lukač odranije je uključena u projekt stvaranja jednog kulturnog ambijenta i umjetničke oaze u Garevcu u čijem okrilju će se promovirati mir, dijalog, edukacija i umjetnost. U podtekstu ove ideje je želja za oživljavanjem ovog dijela Bosanske Posavine, izgradnja zajednice i obnavljanje društvenih odnosa koji su tokom ratnih dešavanja znatno narušeni.

Da nije riječ o klasičnoj likovnoj koloniji, svjedoči i to da se tokom sedam dana Simpozija intenzivno radilo, a u vrijeme pauza raspravljalo o umjetnosti, kroz kolokvije i neformalna druženja. Bila je to dobra prilika da se umjetnici koncentriranije i posvećenije posvete likovnoj produkciji, što je u konačnici rezultiralo respektabilnim brojem novonastalih umjetničkih radova, od slika i crteža preko skulptura i umjetničkih instalacija. Time je na najbolji način afirmirana jedna zdrava i profesionalna likovnost. I time je ovo umjetničko okupljanje uzdignuto na jednu višu razinu gdje su svi likovno i profesionalno obrazovani, čime su umjetnička energija i sinergija došle do punog izražaja. Umjetnički voditelj PULS-a Anto Kajinić ističe da se ovim simpozijem istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kajiniću je posebno drago što se ova kulturna manifestacija održava u okviru i okrilju "Napretka". 

Simpozij PULS posjetila je 18. jula ekipa BHT1 televizije, a 20. jula Otvorenu kuću u Garevcu i umjetnike posjetio je i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

U ugodnom razgovoru s umjetnicima i domaćinima kardinal se raspitivao o načinu nastanka umjetničkih djela na ovoj likovnoj manifestaciji, kao i o samom simpoziju PULS. Nakon razgovora, kardinal je pogledao do tada nastala umjetnička djela, rekavši da je impresioniran onim što vidi. Umjetnici su predzadnji dan Simpozija posjetili franjevačke samostane na Plehanu i u Tolisi.

Ovaj umjetnički simpozij okupio je devet akademskih slikara i dva kipara. Na Simpoziju su sudjelovali: Mato Andrić, Dejan Duraković, Anto Kajinić, Željko Koren, Josip Mijić, Zvonimir Perak, Marko Šošić, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.