MIŠLJENJA Jedino vlada RS može poništiti formirani izvještaj

Dragan Čavić: Vlada RS je i ranije mogla razmatrati Izvještaj Komisije o Srebrenici

Avaz.ba
23.07.2018 15:35

Foto: Arhiv

Vlada RS, koja je svojevremeno formirala Komisiju za Srebrenicu i usvojila njen izvještaj, jedina ga može poništiti – kategoričan je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Naglašava da niko u Vladi RS ni dosad nije branio da se mijenja taj izvještaj.

On je 2004. godine, u vrijeme usvajanja ovog izvještaja, bio i predsjednik RS te podsjeća da je Vlada sve do tada radila na osnovu obavezujuće presude Doma za ljudska prava.

Ističe da opozicija ne bježi od rasprave o ovoj temi u parlamentu, ali ukazuje da to zakonodavno tijelo ne može poništiti izvještaj, jer ga nije ni usvojilo.

Opozicionari, kaže, traže da se poslanicima dostave svi materijali vezani za Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

- Po isteku 15 godina, sigurno je da neke stvari koje su prihvaćene u Izvještaju danas ne stoje – rekao je Čavić i dodao da Izvještaj, koji je sačinjen 2004. godine, nije bio ničiji hir, već obaveza koju je Vlada morala učiniti po presudi.

Tadašnja vlast je, kaže, bila pod pritiskom međunarodnih predstavnika.

Smatra da ovu temu nije dobro koristiti u političke svrhe.

- To je pitanje RS, a ne političkih partija. Treba postići konsenzus stranaka, ne ulaziti u raspravu zbog predizbornih potreba, a kako RS u perspektivi ne bi trpjela štete – rekao je Čavić. 

I lider SDS-a Vukota Govedarica predložio je da entitetski predsjednik sazove sjednicu Vlade i da se na toj sjednici raspravi Izvještaj, ali taj njegov prijedlog nije prihvaćen.

Dodao je da SDS ne bježi od rasprave u Skupštini, ali da je jasno da je to nadležnost Vlade RS.

Podsjetio je i da će, ako Skupština usvoji određeni zaključak, Bošnjaci u Vijeću naroda RS pokrenuti vitalni nacionalni interes, te ne isključuje mogućnost da i Ustavni sud RS da svoj sud o tome.

Govedarica je, također, rekao da je Dodik ranije govorio da je "bio genocid u Srebrenici", a danas traži da se raspravlja o Izvještaju Komisije za Srebrenicu.

NA VRH