PRIJEDOR

Obilježena 26. godišnjica masakra u zloglasnom logoru Keraterm

Foto D. Stojnić

Avaz.ba

24.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Samo u jednoj noći u zloglasnoj "trojci" pobijeno je gotovo 200 nevinih civila.

Porodice ubijenih, preživjeli logoraši, prijatelji i komšije žrtava, njih nekoliko stotina danas su, u organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i udruženja logoraša iz Prijedora i Kozarca, polaganjem cvijeća na spomen-ploču u krugu logora Keraterm u Prijedoru, učenjem Fatihe i minutom šutnje, obilježili 26 godina od jednog od najmonstruoznijih zločina, u kojem je u samo jednoj noći, 24. jula 1992. godine, u zloglasnoj "trojci", rafalnom paljbom ubijeno oko 200 nevinih ljudi.

Mnogi preživjeli danas su javno svjedočili o stravičnom zločinu. Suvad Ćehić tu noć je preživio strijeljanje, a sve zabilježio u knjizi „Samo mrtvi istinu znaju“.

- To je roman svjedočenja o Keratermu i Trnopolju. Ta sjećanja teško je opisati, jer sam izašao iz logora, ali logor iz mene nije. S logorom živim i dan-danas. S njim se budim, s njim u san tonem, a da bi se spasio, počeo sam pisati. S tim sam se liječio - kaže potresno Ćehić, koji danas živi na relaciji Berlin - Prijedor.

Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, kazao je "da žrtve nisu zaboravljene". Preživjele je pozvao da svjedoče pred sudovima, da pričaju, pišu knjige i ne zaboravljaju, a Tužilaštvo BiH da procesuira one koji još nisu odgovarali za ove zločine. Od direktnih izvršilaca do nalogodavaca.

- Šta reći, a da nije sve već rečeno. Koji apel uputiti vlastima od lokalnog, entitetskog, pa do državnog nivoa po pitanju problema koji prati logorašku populaciju - upitao se danas Duratović i opet ponovio da ta ista populacija živi na margini zbivanja i da je zaboravljena.

U Keratermu je od maja do avgusta 1992. godine bilo zatočeno gotovo 3.000 civila nesrpske nacionalnosti. Među njima i jedan Srbin Jovan Radočaj, koji je pretučen nasmrt. U logoru Keraterm ubijen je 371 logoraš.

Za zločine počinjene u Keratermu izrečeno je devet presuda, sedam pred Haškim tribunalom, dvije u Sudu BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.