BOSANSKI BROD

Veslači ''Premiuma'' zauzeli visoko 2. mjesto

Avaz.ba

24.7.2018

Na rijeci Savi u Bosanskom Brodu isplovila je 8. međunarodna savska regata "Memorijal Stjepan Stanić 2018" u kajaku i kanuu na mirnim vodama, u kojoj je učestvovalo 12 ekipa iz BiH, Srbije i Hrvatske, s više od 300 takmičara. 

U ekipnoj konkurenciji uvjerljivo prvo mjesto sa 236 osvojenih bodova zauzeo je KKK ''Hariz Suljić'' iz Brčkog, čiji su veslači među najuspješnijima u BiH. 

 Drugi su bili takmičari domaćina KKK ''Premium'' sa 225 bodova, koji su jedna od najmlađih veslačkih ekipa, dok je treće mjesto pripalo ekipi ''Olimpik'' iz Slavonskog Broda sa 206 bodova. 

Inače, veslači ''Olimpika'' su na protekle dvije regate u Bosanskom Brodu u ekipnom plasmanu osvajali pobjednički tron. ''Sava'' iz Bosanske Gradiške sa 206 bodova je na četvrtom mjestu, petoplasirana je bila ekipa ''Marsonia'' iz Slavonskog Broda, koja je samo potvrdila prošlogodišnji plasman, šesto mjesto pripalo je KKK ''Filip Višnjić'' iz Višnjićeva, sedma je ekipa ''Zaveslaj'' iz Brčkog, osmi su bili takmičari ''Aljmaša'' iz istoimenog mjesta, deveto mjesto zauzeli su veslači ''Jajce'' iz ovog mjesta, a deseto je pripalo ekipi ''550'' iz Žepča. Pretposljednje je ''Ušće'' iz Šamca, dok je posljednje mjesto pripalo ekipi ''Doboj-Istok''.   

Regatu je otvorio načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić, koji je ovom prilikom istakao da ova sportska manifestacija ima veliki značaj ne samo za lokalnu zajednicu nego i šire. Dodao je da je Općinska uprava posvećena razvoju sporta u Bosanskom Brodu i uopće mladima. 

- Ovo je tradicija i međunarodni značaj. Sport je veoma važan i podržavamo sve ono što omladini treba i što je pozitivno, a današnja manifestacija je svakako to. Veslački sport zaživljava u Bosanskom Brodu jer je stasala generacija mladih koju predvode zaljubljenici u ovaj sport -  izjavio je Jovičić i dodao da Općina Bosanski Brod, u skladu s mogućnostima, pomaže KKK ''Premium'' te da je u planu završetak započete gradnje objekta KKK ''Premium'' da bi sportisti imali što bolje uvjete za rad. 

Najbrojnija regata

Predsjednik Kajak-kanu kluba "Premium" Hilmija Hodžić rekao je da su zadovoljni odzivom ekipa i plasmanom takmičara. 

- Ovo je najbrojnija regata po broju učesnika i veoma smo ponosni na to. Imali smo podršku Općine Bosanski Brod prilikom organizacije i želim iskoristiti priliku i zahvaliti općinskom rukovodstvu. Posvećeni smo radu s najmlađima jer na njima svijet ostaje i u njih polažemo nade. Već sada imamo djecu koja u posljednje tri godine ostvaruju izuzetne rezultate na brojnim takmičenjima i moramo svi zajedno da im budemo podrška i pružimo im pomoć - rekao je Hodžić, podsjetivši da je Bosanski Brod poznat po dobrim rezultatima u veslačkom sportu. 


- ''Premium'' je imao i reprezentativce bivše države, osvajao je zapažene rezultate i ovom regatom, ali i kontinuiranim radom želimo nastaviti tradiciju razvoja veslačkog sporta - zaključio je Hodžić.

Ovogodišnjoj regati prisustvovao je i Stevan Pešut Pele, koji se kajakom bavio više od 30 godina, a 1972. godine bio je član brodskog kluba. Ostavio je neizbrisiv trag u ''Premiumu'', ali i veslačkom sportu ovih prostora i šire. 

U Beogradu 1978. godine na velikoj svjetskoj regati plasirao se među osam najboljih, a čak 20 puta bio je prvak Jugoslavije.

- Zadovoljstvo je biti u Bosanskom Brodu među mladim veslačima. Izuzetno su lijepa sjećanja na dane provedene u ovom klubu i siguran sam da kajak ima budućnost u ovom gradu te da će uz marljivi rad doći i rezultati koje je ’'Premium’' nekada imao - izjavio je Pešut.

Po završetku takmičarskog dijela najuspješnijim ekipama i pojedincima uručeni su pehari i medalje.

Pokrovitelj 8. savske regate "Memorijal Stjepan Stanić 2018" bila je Općina Bosanski Brod.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.