PRIJEDOR

Jedni zbrajaju štetu od leda, drugi muku muče s plasmanom

U pojedinim voćnjacima nakon leda nastala je totalna šteta ( D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

26.7.2018

Voćari Prijedora, bar oni iz Udruženja, trenutno su na dvostrukim mukama. Kod jednih je  olujno nevrijeme praćeno gradom u pola sata uništilo godišnji rod i napravilo totalnu štetu u voćnjacima, dok drugi muku muče s plasmanom i tim kako prodati voće koje je obilno rodilo, a koje led nije „otresao“.

 Manji zasadi

- Praktično 20-tak velikih voćara, na potezu od Kozarca, Lamovite, Babića, Bistrice... je tokom nevremena ostalo bez voća. Šteta u tim voćnjacima je totalna. Ima i jedan broj voćara koji imaju manje zasade a koji su također pretrpjeli ogromnu štetu. Ti voćari su prošle godine zbog mraza ostali bez roda, a ove zbog leda - kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedora i dodaje da je njegov voćnjak koji se nalazi u Gomjenici kod Prijedora grad „preskočio“.

Očekuje između 80 i 100 tona šljive, jabuke i kruške. Sad ima problem s plasmanom i cijenom koju nude otkupljivači.

- Prošle godine svi su tražili voće, jer ga nije bilo. Ove još nema ponuda. U nekom smo kontaktu s „Prijedorčankom“, ali cijena otkupa nam je sporna. Praktično, da bi bilo isplativo, šljiva i jabuka prve klase ne bi smjele imati cijenu ispod marke, a kruška iste klase od 70 feninga do marke - kaže Marjanović i dodaje da bi neka vrsta skladišnih kaciteta riješila i ovaj problem.

Kome prodati

Sličnu muku s plasmanom ima i Ilinka Macura, predsjednica Skupštine Udruženja voćara koja još uvijek ne zna kome će prodati 30-tak tona šljive i oko 25 tona kruške i jabuke koliko će ove godine ubrati iz svog voćnjaka u Božićima kod Prijedora.

Potrebna hladnjača

-  Posljednjih mjeseci mnogo se pričalo o hladnjači koja bi bila rješenje svih naših problema. Da postoji kvalitetno skladištenje voća mogli bi razmišljati i o izvozu - kaže Marjanović



Marjanović: Mnogi ostali bez uroda

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.