POLITIKA

Kongres Bošnjaka Svijeta: Nacionalističkom predizbornom retorikom Dodik pokušava opstati na vlasti

Arhiv

Fena

30.7.2018

Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS) smatra da posljednja inicijativa predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika, o poništenju Izvještaja Komisije Vlade o događajima u Srebrenici 1995. godine, predstavlja nastavak negiranja zločina genocida.

U saopćenju za javnost KBS podsjeća da je o karakteru rata i događajima u Srebrenici neopozivu presudu u februaru 2007. godine donio Međunarodni sud pravde u Hagu te da se nigdje u presudi ne spominje krivica "srpskog naroda".

Iz ove organizacije naglašavaju da je veličanje presuđenih ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava nedopustivo te da nanosi duševnu bol porodicama žrtava genocida. 

- Svjesni smo da entitetski predsjednik pokušava nametnuti nacionalističku predizbornu temu kako bi pažnju građana skrenuo s njihovih ozbiljnih životnih problema u bh. entitetu RS. On bi na taj način opstao na vlasti i nastavio bogaćenje, dok je narod u bh. entitetu RS svakim danom sve siromašniji - poručili su iz KBS-a.

- Izrazili su ogorčenje i čuđenje zbog činjenice da državni pravosudni organi ne procesuiraju ovakve delikte, te apeliraju na njih da što prije reagiraju - saopćeno je iz Kongresa Bošnjaka Svijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.