ZVORNIK

Svečano otvoren vjerski objekt u povratničkom naselju: S džamije u Skočiću opet se čuje ezan

M. BERBIĆ
01.08.2018 07:22

Foto: S otvorenja džamije u Skočiću: Prisustvovao velik broj vjernika

U prisustvu velikog broja vjernika, povratnika u Podrinje, Podrinjaca iz dijaspore i gostiju iz drugih džemata s područja Muftijstva tuzlanskog, u Skočiću kod Zvornika svečano je otvorena novoizgrađena džamija, posljednja obnovljena od svih porušenih objekata na području Medžlisa IZ Zvornik.  

 Brojne donacije

Skočićka ljepotica izgrađena je na novoj lokaciji u selu, a uz džamiju su podignuti i spomen-obilježje šehidima i kuća za imama.

Radovi su započeli prije skoro osam godina i, zahvaljujući prije svega angažmanu i donacijama Skočićana iz dijaspore, njihovih prijatelja i poznanika te same IZBiH, džamija je potpuno obnovljena.

  • Ragib Zahirović otvorio džamiju
    Ragib Zahirović otvorio džamiju

Zahirović otvorio džamiju

Čast da otvori lijepu bogomolju pripala je Ragibu Zahiroviću, Skočićaninu koji kao i mnoge njegove komšije i rođaci trenutno živi i radi u Austriji i, prema mišljenju džematlija, dao je najveći doprinos u akciji ponovne izgradnje vrijednog vjerskog objekta. Prema riječima Harisa ef. Mustajbašića, glavnog imama MIZ-a Zvornik, ovo je bilo 23. zvanično otvorenje nekog od obnovljenih islamskih objekata na području Zvornika.

- Vjerujem da će ezani s ove podrinjske ljepotice pozivati na namaz, mir i dobro i da neće nikome smetati. Obnova ovolikog broja džamija koje su prethodno porušene pokazuje da će ovaj dio Bosne i Hercegovine, kao i cijela naša zemlja, kao i u prošlosti biti šarolika zajednica različitih vjera i naroda koji skladno žive - kazao je Edhem ef. Čamdžić, nekadašnji muftija banjalučki, izaslanik reisu-l-uleme IZBiH Huseina ef. Kavazovića, na svečanosti u Skočiću.

Uz visoke zvaničnike Islamske zajednice otvorenju je prisustvovao i zvornički gradonačelnik Zoran Stevanović.

U Skočiću trenutno živi nešto više od 20 stalnih povratnika. Skočićani iz dijaspore koji su kao djeca protjerani iz svog mjesta najavljuju i nove projekte obnove u zavičaju. Kada se osigura potrebna dokumentacija, krenut će se u ponovnu izgradnju čuvene Kule u ovom mjestu, kulturnog spomenika koji je ranije bio pod zaštitom države.

Proces povratka

Sve bi trebalo pozitivno utjecati na proces povratka u naselje koje se nalazi nedaleko od rijeke Drine, na samoj granici sa Srbijom, bliže srbijanskom gradu Loznici nego samom Zvorniku.

72 objekta

Na području MIZ Zvornik obnovljena su 72 porušena islamska vjerska objekta: 36 džamija, osam mesdžida, 22 mekteba, dvije tekije i četiri turbeta. Među njima su i čuvena džamija na Kušlatu, turbe Hasana Kaimije na Kula Gradu, džamija Divič izgrađena nakon izmještanja crkve s njenih temelja i tri džamije u samom Zvorniku - Riječanska, Zamlaz i Beksuja.

Tagovi

Zvornik Skočić
NA VRH