BANJA LUKA

Nasilje nad ljekarima tretirati kao napad na službenu osobu

Ilustracija

Fena

3.8.2018

Iz Komore doktora medicine RS zatražili su od nadležnih da poduzmu sve zakonske mjere s ciljem zaštite ljekara i medicinskog osoblja na radnom mjestu, te da se pokrene incijativa za izmjenu zakona po kome će se napad na medicinsko osoblje na radnom mjestu tretirati kao napad na službenu osobu.

U saopćenju Komore najoštrije osuđuju napad na ekipu Hitne pomoći Banje Luke, na koje je 30. jula nasrnula rodbina pacijenta dok mu je pružana ljekarska pomoć. 

- Nažalost, već duže vrijeme doktori su svakodnevno izloženi raznim vrstama pritisaka, prijetnjama, verbalnim pa čak i fizičkim napadima pojednih pacijenata, što se do sada toleriralo i prećutno prelazilo preko toga – tvrde iz Komore doktora medicine RS.

Podsjećaju da ljekari i drugo medicinsko osoblje 24 sata, 365 dana u godini brinu o zdravlju stanovnika RS te da nasilno ponašanje ne samo da ugrožava ljekare već i sve građane kojima je potrebna pomoć. 

Napad na ekipu Hitne pomoći se dogodio u jednom kafiću. Roditelj mladića zbog koga je ekipa izašla na teren polio je vodom ljekara, medicinskog tehničara odgurnuo, a medicinskoj sestri povrijedio ruku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.