SJEĆANJE NA ZLOČIN

Na Slapu kod Žepe otkriveno spomen-obilježje za žrtve koje je nosila rijeka Drina

Spomen-obilježje otkrili najmlađi među prisutnima

Al.B

4.8.2018

Na lokalitetu Slap otkriveno je spomen-obilježje s imenima 135 žrtava, uglavnom s prostora općine Višegrad, koje je Drina nosila 1992. godine, a branitelji Žepe izvlačili iz rijeke i ukopavali na njenoj obali. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2000. godine. Najmlađa žrtva pronađena u rijeci Drini imala je 14, a najstarija 84 godine.  

- Ovako pokazujemo da poštujemo naše žrtve i da ćemo mjesta njihovog stradanja stalno posjećivati. Ovo je podsjetnik na vrijeme u kojem su ljudi ubijani bez ikakvog povoda i razloga i mi ne smijemo dozvoliti da se to zaboravi – kazao je predsjednik Odbora za izgradnju spomen–obilježja na Slapu Fahrudin Mujkić.

Prisutnima su se obratili i Amor Mašović, iz Instituta za traženje nestalih BiH, kao i ratni komandanti Ahmet Sejdić i Ramo Čardaković.

- Rijeka Drina najveća je grobnica bošnjačkog naroda kroz stoljeć. Izgraditi kulturu sjećanja je naša prioritetna obaveza. To je garancija da naš narod više nikada neće biti u poziciji u kojoj je bio 1992. godine. Mi smo svoju slobodu i suviše skupo i često plaćali da bismo je više ikada stavljali pred noge onih koji su nemali broj puta pokazali kako se čovjek zna pretvoriti u zvijer – kazao nam je Edin ef. Šljivar, predsjednik Medžlisa IZ Žepa.

Nakon otkrivanja spomen-obilježja organizirana je i tradicionalna "Slap – Žepa" regata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.