Sa mosta pored zloglasnog KPD Foča u Drinu bačene ruže

Obilježen dan sjećanja na 3.000 bošnjačkih civila, žrtava zločina u Foči

Al. B.
05.08.2018 13:59

Foto: A. Bajramović

Bacanjem ruža u rijeku Drinu s mosta pored zloglasnog Kaznenopopravnog doma u Foči je obilježena godišnjica zločina nad 3.000 bošnjačkih civila iz ovog grada. 

Tužnu godišnjicu prvi put je organiziralo Udruženje žrtava rata ''Foča 1992 – 1995'', koje je osnovano prije nekoliko mjeseci.   

Munevera Smajović živjela je u blizini Željezničke stanice u Foči i nikada neće zaboraviti dane kada su njenu braću Halima i Halida zarobili u njihovim kućama i odveli u KPD. Jedan je strijeljan u grupi koja je odvedena u živi štit, a preživjeli su potom strijeljani. 

  • Munevera Smajović
    Munevera Smajović

– Drugog su mi brata izveli na ovaj most i tukli dok nije preminuo. Tučen je do smrti i bačen u Drinu, koja ga je nosila do Goražda, gdje ga je neko izvukao i sahranio – kaže Munevera. 

Hanefija Avdibegović bio je, također, zatočen u KPD Foča, nakon što su mu ubili sina i suprugu u selu Tabaci, priča nam njegov brat Šaćir.

  • Šaćir Avdibegović
    Šaćir Avdibegović

– Nakon devet mjeseci razmijenjen je u Kalinoviku. Umro je u Sarajevu 2009. godine. Od tuge – kaže Šaćir. 

Na području Foče ubijeno je gotovo 3.000 civila, a brojni objekti su tokom rata pretvoreni u mjesto zatočenja, mučenja i silovanja zarobljenih. Među žrtvama je 586 žena, a još se traga za 625 ubijenih. 

– Ovdje se desio genocid iako mnogi tvrde da nije. Ovdje nije bio rat vojski, već etničko čišćenje. U Foči su počinjeni najstravičniji zločini za koji nema vage da se izmjere, i to se ne smije zaboraviti - kaže Halida Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata iz Foče. 

Članovi Udruženja su odlučili da dan sjećanja na civile Foče obilježavaju svake prve nedjelje u avgustu.

  • Halida Uzunović
    Halida Uzunović

Tagovi

Foča Drina BiH RS
NA VRH