NEVESINJE

Idealni uvjeti za odmor: Za ljubitelje prirode jezero Alagovac postaje sve popularnije izletište

P. MUCOVIĆ
05.08.2018 15:05

Foto: Jezero je vještačko, a nastalo je 1968. godine pregradnjom potoka

Jezero Alagovac nalazi se približno četiri kilometra sjeverno od Nevesinja. Mami svojom ljepotom i okolinom, jer je ušuškano u šumi, a do mnogih plaža vodi samo makadamski put.

Jezero od 40 hektara je vještačko, a nastalo je 1968. godine pregradnjom potoka Alagovac zemljanom branom. Prvobitna namjena bila je snabdijevanje grada vodom, ali je u posljednje vrijeme na njegovim obalama sve više turista.

 Druge svrhe

- Ovo je jedino vještačko jezero na području općine Nevesinje. Pruža se pravcem sjever-jug u dužini od skoro 2,5 kilometara. Predstavlja izvorište pitke vode i prvenstveno je i napravljeno za snabdijevanje grada vodom. No, danas se koristi i u druge svrhe, prije svega turističke i ribolovne - pojašnjava Radoš Buha iz Turističke organizacije općine Nevesinje.

Naglašava da je jezero omiljeno izletište stanovnika Nevesinja, naročito u ljetnim mjesecima.

- U posljednje vrijeme imamo sve više ljubitelja prirode na obalama jezera, koje se odlikuje izuzetno lijepim pješčanim plažama, a okolina jezera je pošumljena, što predstavlja idealne uvjete za boravak u prirodi, vožnju biciklom ili jednostavno šetnje - ističe Buha.

  • Buha: Uređen kamp
    Buha: Uređen kamp

Prema njegovim riječima, jezero je bogato ribom, posebno šaranom, somom, bijelim amurom i tolstolobikom. Jezero redovno poribljava Sportsko ribolovno društvo “Zalomka” iz Nevesinja, koje i upravlja ribolovom na jezeru.

Vodostaj je ove godine dosta visok zbog čestih kiša koje su ovog ljeta padale.

Pješčane plaže

- Plaže su pješčane i nije im potrebno dodatno uređenje da bi se koristile. Svako ko dođe, može udobno da se smjesti, sunča ili da, jednostavno, boravi u hladovini. Jedna plaža ima uređen kamp s odbojkaškim igralištem, klupama i roštiljima tako da je tu omogućen boravak i po nekoliko dana. Na šetalištu oko jezera postavljene su klupe, a postoje i mjesta za roštilj - ističe Buha.

Turistički značaj

Jezero Alagovac do sada je bilo jedino mjesto odakle se grad snabdijevao vodom. No, kada se dovede voda iz Zovog Dola-Udbine i grad se bude snabdijevao izvorskom vodom, onda će tek Alagovac dobiti na turističkom značaju, jer će se dozvoliti gradnja vikendica i ugostiteljskih objekata, što je do sada bilo nemoguće zbog njegove prvobitne namjene.

Oglasi

NA VRH