Tradicionalna manifestacija u Ćelinovcu: Poljaci s brojnim prijateljima i gostima uživali u „Pirogijadi“

BOSANSKA GRADIŠKA

Tradicionalna manifestacija u Ćelinovcu: Poljaci s brojnim prijateljima i gostima uživali u „Pirogijadi“

Osmi dolazak na tradicionalnu „Pirogijadu“ u prelijepo potkozarsko selo Ćelinovac kod Bosanske Gradiške najveseliji je i za domaćina, Udruženje Poljaka, i za brojne goste. Za razliku od prethodnih sedam manifestacija, na ovogodišnju su došli novim asfaltnim putem.

Opstanak sela

Vijugavim novim putem brojne zvanice dovezle su se fijakerom. Savo Vasiljević, organizator i domaćin nedavno održane „Rogoljske žetve“, u čast prijatelja Poljaka upregao je u fijaker dva mlada lipicanera i u nekoliko navrata provozao i goste i domaćine.

Mladi ljekar Stanislav Kozminčuk, rođeni Ćelinovčanin, bio je domaćin svojim kolegama i brojnim prijateljima. Kaže da je presretan što se stvaraju uvjeti za opstanak sela i poljske zajednice.

Prisustvovali brojni gosti

Marija Bugarnik-Pranjić, predsjednica Udruženja Poljaka „Mak“, bila je domaćin i svojim sunarodnjacima iz Prnjavora i Banje Luke te lokalnom Udruženju Ukrajinaca „Verhovena“.

Novi put

- Jezik, pjesma i običaji korijeni su jednog naroda. To je za nas naša „Pirogijada“. Ali, sada imamo novi put kojim smo povezani sa svijetom i kojim nam lakše dolaze prijatelji - rekla je Bugarnik-Pranjić.

Ona je navela da su gosti mogli probati osam vrsta piroga te bošč, toć i druga poljska tradicionalna jela.

„Pirogijadi“ su prisustvovali brojni gosti, među kojima i konzul Poljske u BiH Agata Grabska te banjalučki biskup Franjo Komarica.

Svi su dobrodošli

Načelnik općine Zoran Adžić izrazio je zadovoljstvo što se organiziraju manifestacije koje promoviraju kulturu, tradiciju i gastronomiju poljske nacionalne manjine.

- Ova manifestacija pokazuje da su ovdje svi narodi dobrodošli - rekao je Adžić.

Prvo sagradili crkvu

U selu Ćelinovac danas živi oko 50 stanovnika, većinom Poljaci koji su se u ovaj kraj doselili prije 150 godina.

Među prvim objektima koje su sagradili je Crkva svetog Mihovila, koja je neprestano mjesto okupljanja malobrojne poljske zajednice bosanskogradiškog Potkozarja.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH