REPUBLIKA SRPSKA

Družili se Srebreničani rasuti po cijelom svijetu

Neki su i zaplesali na numere starih lokalnih bendova

S. SMAJLOVIĆ

8.8.2018

U Srebrenici je završena Deseta kulturno-zabavna manifestacija “Kao nekad prije”, koja je minulog vikenda održana u nekadašnjoj Gradskoj kafani, gdje su se građani ovog grada godinama okupljali, družili, igrali, zabavljali i pričali o ljudima i dogodovštinama iz života mještana.

Lijep brend

Organizatori ove tradicionalne manifestacije, koja je postala lijep srebrenički brend, koji gradu zločina i genocida krči put bolje budućnosti, su Općina, Turistička zajednica Srebrenica, stari lokalni bendovi “Afera”, “Inat” i zaljubljenici ove čaršije rasuti po cijelom svijetu, koji ne propuštaju ovu manifestaciju.

Bilo ih je iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Danske, Njemačke, Holandije, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja svijeta. Družili su se, igrali, pjevali i sjećali se dječijih i školskih dana provedenih u Srebrenici, rodnom gradu.

- Cilj ove manifestacije je da ljudi koji su stjecajem okolnosti došli da žive u Srebrenicu, vide kako je bilo svakog dana u Srebrenici, a oni koji u, također stjecajem okolnosti, otišli iz Srebrence, da dođu tog dana u svoj rodni grad da se druže, bez obzira na vjeru, naciju, generaciju i da ovim druženjem razbijamo sve granice i barijere - kazao nam je Faruk Smajlović, jedan od organizatora ove manifestacije.

Brojne fešte

Dodaje da Srebreničani rasuti po cijelom svijetu, svake godine prilagođavaju godišnji odmor ovoj manifestaciji da se vide, druže, upoznaju djecu i ispričaju im kako se nekad ovdje družilo i provodilo.

Bogat kulturni život  

Mnogi Srebreničani kažu da je bolje bilo prije. Osim svakodnevnih fešti u Gradskoj kafani, “Lovcu” i drugim objektima, Srebrenica je još 1903. imala tamburaški orkestar “Zmajevac”, razna kulturno-umjetnička društva, dramsku sekciju, rotacionu scenu u Kulturnom centru, ski-lift, nekoliko sportskih klubova i niz drugih društava i raznih sadržaja.


S druženja Srebreničana svih generacija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.