KULTURA

U fočanskom muzeju čuvaju i nazuvke kakve su nosili učesnici Igmanskog marša

Dokumenti, fotografije, naoružanje i drugi eksponati iz perioda NOB-a

A. BAJRAMOVIĆ

9.8.2018

Dokumenti, fotografije, naoružanje i drugi eksponati iz tog perioda čine jednu od stalnih postavki muzeja u Foči, koju u sve većem broju posjećuju i stanovnici susjednih država.   

Od 20. januara do 10. maja 1942. godine Foča je bila centar slobodne teritorije, koja se zvala i Fočanska republika. U gradu su boravili i članovi Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, s Josipom Brozom Titom na čelu, i u tom periodu su nastali i poznati Fočanski propisi, niz pravnih akata na osnovu kojih je organizirana vlast, a koji su postali temelj buduće Jugoslavije.

- U Foči se tada vrši prihvat i liječenje boraca, učesnika Igmanskog marša. Njih 182 imali su različite stepene promrzlina te im je u dvije improvizovane bolnice organizovano liječenje. Ostaje zapamćeno njihovo herojstvo, jer prilikom operativnih zahvata nedostajalo je opijata i zavoja, pa su se koristila alternativna sredstva, tako što su borci opijani alkoholom. Ovdje imamo i nazuvke, obuću pravljenu od jagnjećih i jarećih svježih koža, jer narod vjeruje u njihova ljekovita svojstva – kaže Danko Mihajlović, kustos muzeja u Foči.

Fočanska republika trajala je blizu tri mjeseca, kada su se partizani povukli prema Zelengori, a potom Bosanskoj krajini, gdje je nastala Bihaćka republika.

– Poštovaoci NOB-a uglavnom su starije osobe koje su bile učesnici ili su živjele u tom periodu i njih je sve manje. Najviše su za ovu postavku zainteresirani zapadni turisti, i to Nijemci, Italijani, Francuzi, Slovenci – kaže Mihajlović.

Mjesto hodočašća 

U periodu Jugoslavije Foča je bila mjesto hodočašća, a Fočanski propisi bili su veoma popularni. Nakon ratova devedestih ovaj dio historije potisnut je u drugi plan.


Izloženo i originalno naoružanje iz Drugog svjetskog rata

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.