PROJEKTI

Mališani iz Srebrenice dobili najmoderniji vrtić u BiH

Nova zgrada dječijeg vrtića u Srebrenici sa savremeno opremljenim igralištem

Piše: S. SMAJLOVIĆ

10.8.2018

Nova zgrada dječijeg vrtića u Srebrenici, površine od 2.800 kvadratnih metara za smještaj 150 djece, izgrađena je sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 1,8 miliona maraka, koja su osigurana na Investiciono-razvojnoj konferenciji za Srebrenici 2015. godine.

Savremeni standardi

Moderan objekt sa svim sadržajima,  potrebnim prostorijama i opremom, uređen je prema najsavremenijim standardima za predškolsku ustanovu. Tu je i veliko dvorište s igralištima i igraonicama prilagođenim uzrasnim grupama.



Hodžić: Vrtić ima sve potrebno

- Objekt ima profesionalnu kuhinju, vešeraj, lift, osam radnih prostorija, trpezariju, spavaonice, prilagođene toalete, prostor za fizičke aktivnosti i druge potrebne sadržaje. Ugrađeno je grijanje na pelet, struju, solarne panele, klima-uređeji, nadzorne kamere, alarmi i sve ono što je potrebno za unapređenje predškolskog obrazovanja - pojasnila je za “Avaz” Mirela Hodžić, direktorica Dječijeg vrtića “Poletarac” u Srebrenici.

Kaže da se, nakon javnog poziva za upis u vrtić, prijavilo 110 djece, koja će biti raspoređena u pet grupa. S njima će raditi pet odgajateljica, četiri medicinske sestre, kuharice, servirke i spremačice i drugo osoblje.

Najniža cijena

Napominje da će od početka septembra mjesečni smještaj boravka jednog djeteta roditelje koštati 80, a ne 60 maraka, koliko su do sada plaćali. Kaže da će Općina Srebrenica i dalje sa pedeset posto finansirati ovu predškolsku ustanovu te dodaje da je ovaj vrtić najmoderniji u BiH i s najnižom cijenom smještaja djece.

Preseljenje igraonice

Hodžić naglašava da će postojeća igraonica u Potočarima od 1. septembra biti preseljena u Srebrenicu. U Skelanima će, zbog veće udaljenosti, i dalje raditi igraonica za 22 djece.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.