MANIFESTACIJE

Promocija banjalučkog kola i akvarija na Prirodno-matematičkom fakultetu

Bit će izrađeni suveniri u obliku banjalučkog kola

G. DAKIĆ

11.8.2018

Šesti ekološko-turistički festival “Dani Vrbasa” održat će se 23. i 24. avgusta u bašti banjalučkog motela “Ortodoks”. Festival će biti izložbeno-sajamskog karaktera, a na njemu će izlagati ekolozi, biolozi i proizvođači organske hrane i kozmetike sa prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Neobična alatka

Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije Banja Luka, rekla je da će posebno biti promovirano banjalučko kolo, neizostavna i neobična ribolavačka alatka ribolovaca s Vrbasa.

- Bit će urađeni privjesci i suveniri u obliku banjalučkog kola, a mi ćemo u budućnosti nastojati da to razvijamo kao još jedan od naših turističkih proizvoda. Kao novi turistički proizvod, od ove godine najavljujem i akvarij u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci - navela je Radojević.

 Podrška HE

Nedeljko Kesić, direktor preduzeća Hidoelektrane (HE) na Vrbasu, rekao je da podržavaju ovu manifestaciju te je naglasio da radnici ovog preduzeća stalno čište plutajeći otpad, ali da ekološka svijest još nije na potrebnom nivou kako bi Vrbas u potpunosti bio zaštićen od otpada.

Uklanjanje otpada  

- Redovno čistimo jezero Bočac, četiri puta godišnje, ali čišćenje Vrbasa mora biti obaveza i općina u FBiH. Na granici između Jajca i Mrkonjić-Grada, na eko-mreži, nalazi se velika količina smeća i HE “Bočac” je raspisala tender za uklanjanje tog otpada kako ne bi došao do Banje Luke - kazao je Kesić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.