U Bosanskoj Gradišci imaju jedinstvenu plažu na Savi

Kupalište je nekad otok, a nekad poluotok

B. GRGIĆ
15.08.2018 14:19

Foto: Savski otok u Bosanskoj Gradišci

Savski otok, koji se pojavi svaki put kad mjerna letva pokaže nivo od 80 centimetara, ovoga ljeta je veoma primamljiv za brojne Gradiščane. Locirano stotinjak metara od mosta ka Staroj Gradišci, koji je ujedno i međunarodna granica, otok u vrelim danima mami uzdahe putnika koji po vrelini čekaju u koloni automobila na prelazak granice. Kada je vodostaj ekstremno nizak, otok postaje poluotok, a površina mu je tada veća od fudbalskog terena. 

- Uživamo na Savi, voda je veoma čista i zaista osvježava. Za djecu ima mirniji dio, gdje voda praktično i ne teče i tu je i toplije. Ja spadam u grupu boljih plivača i kupam se od otoka uzvodno ka mostu - rekao je Željko Barišić.

Strahinja Vujanović inicirao je organiziranje sportskih i rekreativnih sadržaja pa, osim što imaju ležaljke i muziku, kupači na otoku mogu uživati i u raznim igrama.

- Odbojka na pijesku i vaterpolo su najzanimljiviji, mada ima mjesta i za ostale igre, pogotovo za djecu. Navečer je ovdje idealno za druženje uz gitaru, hladno piće i roštilj - rekao je Vujanović.

Mještanin naselja pored keja Enes Fišeković kaže da se ove godine kupači pojavljuju ne samo na otoku već i na drugim mjestima uz savsku obalu.

- Ljudi zaista uživaju na Savi, koja je praktično naše more. Tu su i kajakaši, kanuisti, pa i mi, mi obične čamdžije - rekao je Fišeković.

Jezero i rječice  

Kupanje na Savi potrajat će tokom avgusta, zavisno od vremena. Osim na Savi, Gradiščani spas od vrućina pronalaze i na Laminačkom jezeru, obližnjoj rječici Jablanici, te na Maturi, Lubini i na nekoliko potoka.

  • Kupalište vrvi od ljudi
    Kupalište vrvi od ljudi
NA VRH