DOBOJ

Voda iz Goranskog jezera može se piti

Goransko jezero se filtrira i opskrbljuje iz izvora Slana voda

H. ČALIĆ

15.8.2018

Članovi pokreta za pošumljavanje “Gorani” iz dobojske regije, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća u podnožju Ozrena, u neposrednoj blizini Doboja, sebi su sagradili jezero. Sasvim logično dali su mu ime Goransko jezero. Ovdje su se okupljali gorani iz cijele Bosne i Hercegovine, družili se, uživali i održavali takmičenja. 

 Odlična lokacija

Danas je ovo poznata turistička destinacija tog kraja. Jezero je pregrađeno visokom branom, očišćeno, a bistra izvorska voda sa izvora Slana voda se uz to još i filtrira, tako da se komotno može piti. Duboki kanali na obalama jezera služe za odvodnju oborinskih voda. Prije četiri godine Goransko jezero je u dobroj mjeri stradalo poslije poplava, ali je danas opet u odličnom stanju.

       - Ako neko misli da će se na ovome obogatiti, moramo mu kazati da je u krivu, jer ovo je jezerska voda, duboko u planini. Ovdje je sezona kupanja kraća nego igdje, ali je sigurna, jer se borimo da se ljudi kupaju i uživaju u čistoj vodi i netaknutoj prirodi. Mi ovdje imamo odličnu lokaciju za kampiranje. Penzionerima i djeci do sedam godina ulaznica je besplatna, a za ostale košta dvije marke - kaže Zoran Jović, jedan od dvojice koncesionara.

       Jučer od ranih jutarnjih sati na Goransko jezero stizali su kupači iz okoline Doboja, ali i inozemstva. Stigla je porodica Esada Salihovića, koji je rodom iz povratničkog sela Sjenina kod Doboja, koji sa suprugom Marinom i djecom živi u Kopru (Slovenija).

  Netaknuta priroda

- Za ovo mjesto smo saznali od prijatelja. Ovdje je predivno, voda čista, koja osvježava, priroda također, mi smo i roštilj raspalili i planiramo ostati nekoliko dana - kažu Salihovići.

Sa dvoje djece u jezeru je uživala i Vanja Marković iz sela Pridjel Gornji kod Doboja. Oni su ovdje često na kupanju i znaju cijeniti zdravu prirodu.



Porodica Esada Salihovića stigla iz Kopra

Kamp za slijepe

Jović ističe da na Goransko jezero svake godine dođu slijepe i slabovide osobe iz cijele BiH pa kampuju po 15 dana.

- Osim hrane, njima je ovdje s naše strane sve besplatno – kaže Jović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.