MAJEVICA

Miloševići spojili ljubav i interes

Berba jabuke u voćnjaku Darka Miloševića u Tutnjevcu

Lj. LJUBOJEVIĆ

16.8.2018

Nekoliko dana ranije u odnosu na uobičajene rokove počela je berba jabuka u voćnjaku Darka Miloševića, u Tutnjevcu na Majevici.  

 Dobar urod

Milošević očekuje da će s površine od 1,3 hektara, na kojoj je zasađeno 4.000 stabala jabuke raznih sorti, imati urod od 40 tona prvoklasnih voćki. Kompletan urod bit će izvezen na njemačko tržište.

- U ovaj voćnjak, sa zaštitnom protugradnom mrežom, investirali smo oko 50.000 KM. Za dvije dobre rodne godine investicija se može u potpunosti isplatiti. Ipak, u sve ovo treba uložiti ogroman trud, znanje i rad. Bez novih poslovnih inicijativa nema ni uspjeha - kaže Milošević.

Ističe da voćarstvo u njegovoj porodici ima stogodišnju tradiciju.

Planiraju proširenje

- Pripadam četvrtoj generaciji Miloševića koja se bavi voćarstvom. U sve ovo smo ugradili veliku ljubav i interes. Planiramo podići još jedan moderan voćnjak na površini od pet do deset hektara, ali će nam za tu investiciju biti neophodno zemljište koje bismo uzeli pod zakup – kaže on.

 Bez mraza  

Milošević ističe da su sretni jer ove godine na njihovom području nije bilo mrazeva, a zaobišli su ih i gradonosni oblaci.

- Očekujemo ukupan rod voća od 200 tona, znači šljive, kruške i jabuke zajedno – kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.